Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecătorii au dat VERDICTUL - Fiul fostului dictator Muammar al-Gaddafi poate candida din nou la alegerile prezidenţiale

Seif al-Islam Gaddafi

Curtea de apel din Sebha, din sudul Libiei, a ordonat joi restabilirea statutului de candidat în alegerile prezidenţiale din 24 decembrie al lui Seif al-Islam Gaddafi, fiul fostului dictator libian Muammar al-Gaddafi, au anunţat mass-media locale, informează AFP, potrivit Agerpres.

Fiul lui Muammar al-Gaddafi a înaintat apel mai devreme în cursul zilei de joi la acest tribunal împotriva deciziei Autorităţii electorale a Libiei de a respinge candidatura sa pentru neconformitate cu dispoziţiile legii.

Decizia justiţiei privind restabilirea candidaturii lui Seif al-Islam a dat loc unor scene de bucurie în faţa tribunalului din Sebha, oraş semideşertic situat la circa 650 de kilometri sud de Tripoli, unde s-au adunat zeci de susţinători ai candidatului, potrivit unor imagini difuzate de mass-media.

Ea intervine după o serie de incidente care l-au împiedicat timp de mai multe zile pe fiul lui Gaddafi să înainteze apel împotriva respingerii candidaturii sale, anunţată pe 24 noiembrie.

Susţinătorii lui Khalifa Haftar, care deţine puterea în estul Libiei şi care este el însuşi candidat la prezidenţiale, au blocat de o săptămână accesul la tribunal, suscitând o "mare îngrijorare" din partea guvernului interimar.

În final, aceşti indivizi înarmaţi s-a retras joi din perimetrul tribunalului, permiţând celor trei magistraţi şi avocatului lui Seif al-Islam să intre în clădire.

Marţi, comisia judiciară însărcinată cu examinarea recursului său a anunţat amânarea sine die a concluziilor sale, din cauza acestor incidente.

Cu o zi înainte, mai multe zeci de persoane au manifestat la Sebha într-un climat de tensiuni pentru a denunţat această "atingere adusă activităţii justiţiei".

Misiunea de sprijin a Naţiunilor Unite în Libia (MANUL) a declarat la rândul său că urmăreşte "cu o mare îngrijorare închiderea continuă a curţii de apel din Sebha", unde judecători au fost "împiedicaţi fizic să-şi exercite atribuţiile, fiind obstrucţionat direct procesul electoral".

Seif al-Islam Gaddafi, în vârstă de 49 de ani, a fost condamnat la moarte în 2015 în urma unui proces expeditiv, înainte de a beneficia de o amnistie.

Dispărut din viaţa publică, el şi-a depus candidatura la mijlocul lui noiembrie, mizând pe susţinerea nostalgicilor fostului regim, decepţionaţi de o interminabilă tranziţie politică pe fondul haosului.

Rod al unui proces laborios mediat de ONU, alegerile prezidenţiale din 24 decembrie şi scrutinul legislativ prevăzut să aibă loc o lună mai târziu sunt menite să întoarcă pagina unui deceniu de conflict, după căderea regimului lui Muammar al-Gaddafi, în 2011.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.