Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecătorii CCR explică lovitura dată Secției Speciale: Ghiță, Hrebenciuc și Chiuariu au tras lozul câștigător

www.ccr.ro
CCR

Curtea Constituțională (CCR) a decis marți, cu majoritate de voturi, că Secția Specială (SIIJ) de anchetare a magistraților nu poate retrage căile de atac deja formulate în fața instanței, iar procurorul-șef al Secției nu poate fi considerat întotdeauna procuror ierarhic superior.

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 94: 10 fătălăi disperați se bat cu Gabriela Firea!

PNL și USR au depus sesizări de neconstituționalitate în luna ianuarie la una dintre cele patru ordonanțe de urgență ale Guvernului care au reglementat funcționarea Secției Speciale.

CONSULTAȚI AICI ÎNTREAGA DECIZIE A CURȚII CONSTITUȚIONALE

Cele patru ordonanțe de urgență au fost adoptate după intrarea în vigoare a Legilor Justiției, în toamna anului trecut. Secția Specială de investigare a magistraților - SIIJ - a devenit un parchet cu puteri sporite, nu este subordonată procurorului general și a preluat dosarele DNA referitoare la magistrați. De la operaționalizare, SIIJ a deschis două dosare împotriva Laurei Codruța Kovesi, în care este acuzată de corupție și abuz în serviciu.

Pe 13 mai anul trecut, Secția specială de investigare a magistraților (SIIJ), condusă de Gheorghe Stan, a retras apelul în dosarul de corupție în care Viorel Hrebenciuc fusese condamnat la doi ani de închisoare cu executare în primă instanță. În același dosar, procesul s-a oprit față de Tudor Chiuariu, întrucât fostul ministru al Justiției a fost achitat la fond, SIIJ a retras apelul față de decizia de achitare, iar el în mod evident nu formulase apel.

O lună și jumătate mai târziu, pe 28 iunie, Înalta Curte a luat act de retragerea de către Secţia Specială a apelului în dosarul lui Sebastian Ghiţă cu procurorii şi politistii din Ploieşti. Consecinţa a fost că sentinţa de achitare de la fond a rămas definitivă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.