Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecătorii îşi cer dreptul de a se pensiona anticipat: 'Respingem orice formă de şantaj' din partea politicienilor

shutterstock.com
condamnare justitie ciocanel

Judecătorii denunţă o tentativă de şantaj din partea prin declaraţiile unor politicieni legate de diminuarea bugetelor justiţiei, a drepturilor salariale sau a altor drepturi. Judecătorii Tribunalului Argeş au adoptat pe data de 18 septembrie o declaraţie-solicitarea adresată Consiliului Superior al Magistraturii. Magistraţii cer CSM şi legiuitorilor să nu mai amâne intrarea în vigoare a prevederilor legale care permit pensionarea anticipată la 20 de ani de activitate.

"Având în vedere faptul că puterea politică se exprimă și subliniază ori de câte ori are ocazia, raportul de subordonare a justiției, prin aceea că oricine ajunge la guvernare poate diminua bugetul justiției, resursele instanțelor de judecată, drepturile salariale, etc., ceea ce este contrar Constituției și democrației constituționale.

Magistrații din cadrul Tribunalului Argeș, întruniți în Ședința din 18.09.2019, resping orice formă de șantaj la adresa puterii judecătorești și cer respectarea statutului constituțional al judecătorului, sens în care solicită Consiliului Superior al Magistraturii și Autorității Legiuitoare a țării să pună în aplicare dispozițiile art. 82 alin. 3 din Legea nr. 303/2004 Republicată, referitor la vechimea în magistratură pentru acordarea pensiei de serviciu", se arată în adresa Tribunalului Argeş.

content-image

Judecătoarea Mariana Vârgă, preşedintele Tribunalul Argeş acuză politicienii care îşi fac campanie electorală pe seama justiţiei.

"Puterea politică se exprimă și subliniază ori de câte ori are ocazia, raportul de subordonare a justiției, prin faptul că oricine ajunge la guvernare poate diminua bugetul justiției, resursele instanțelor de judecată, drepturile salariale etc., ceea ce este contrar Constituției și mult-trambitatei democrații constituționale!

Respingem orice formă de șantaj la adresa puterii judecătorești și solicităm respectarea statului constituțional al magistraților, chiar dacă politicenii își fac, mai tot timpul campanie electorală pe seama justiției!

De observat că în opinia unora, ministrul Justiției nu trebuie să aibă valoare, ci trebuie să fie 'schimbat precum ciorapii'! Or, din moment ce bugetul justiției se află în mâna Executivului, este normal să pretindem a avea un ministru al justiție de formăție magistrat.

Având în vedere numeroasele tentative de subordonare a puterii judecătorești prin proiecte politice și luări de poziție care afectează Statutul magistratului, Colectivul de judecători din cadrul Tribunalului Argeș a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii și Autorității legiuitoare a țării, să pună în aplicare dispozițiile art. 82 alin. 3 din Legea nr. 303/2004, referitor la vechimea în magistratură pentru acordarea pensiei de serviciu, precum și să împiedice orice formă de șantaj, de ingerință politică sau de altă natură în administrarea justiției!", afirmă magistratul.

Articolul 82, alin. 3 al Legii 303/2004 prevede că "De pensia de serviciu prevăzută la alin. (1) beneficiază, la împlinirea vârstei de 60 de ani, şi judecătorii şi procurorii cu o vechime în magistratură între 20 şi 25 de ani, în acest caz cuantumul pensiei fiind micşorat cu 1% din baza de calcul prevăzută la alin. (1), pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală în magistratură". La solicitarea Comisiei de la Veneţia, care a avertizat cu privire la un posibil exod masiv al magistraţilor din sistem, Tudorel Toader a promovat în 2018 OUG 92/2018, prin care termenul de intrare în vigoare a noilor drepturi la pensionarea anticipată a fost amânat până la 1 ianuarie 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.