Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Julian Assange cere permisiunea de a părăsi închisoarea pentru a participa la înmormântarea creatoarei de modă Vivienne Westwood

Council of Europe
Julian Assange, fondatorul WikiLeaks

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, va solicita permisiunea de a pleca de la închisoarea de înaltă securitate Belmarsh, pentru a participa la înmormântarea creatoarei de modă Vivienne Westwood, a afirmat soţia sa, informează BBC, citat de news.ro.

Dame Vivienne a fost o susţinătoare vocală şi o prietenă a lui Assange timp de mai bine de un deceniu, protestând faţă de încarcerarea acestuia suspendată într-o colivie, în 2020.

Ea a murit la Londra, joi, la vârsta de 81 de ani.

Julian Assange - arestat de poliţia britanică în 2019, după şapte ani de exil în Ambasada Ecuadorului la Londra - este încarcerat, în prezent, în Regatul Unit, într-o închisoare de înaltă securitate, în apropiere de Londra, unde aşteaptă să se examineze un apel împotriva deciziei Guvernului britanic de a-l extrăda către Statele Unite.

Soţia sa, Stella Assange, care a descris-o pe Dame Vivienne drept „de neînlocuit”, a declarat pentru BBC că soţul ei şi designerul au avut o relaţie personală strânsă.

„Ştiu că Julian ar dori să o onoreze”, a spus Stella Assange, adăugând că avocatului soţului ei i s-a cerut să facă o cerere pentru ca acesta să participe la înmormântare.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Justiţiei a declarat pentru BBC că este puţin probabil ca o astfel de cerere să fie acceptată, deoarece acest tip de permis esye destinat doar rudelor apropiate. Cu toate acestea, nu a existat nicio interdicţie explicită, a spus el, iar conducătorilor închisorii le revine să decidă de la caz la caz.

Un document arată că cererile ar trebui să „echilibreze considerentele de securitate cu cele de decenţă şi ar trebui refuzate doar din motive de securitate”. Stella Assange a insistat că nu există „niciun motiv evident” pentru care închisoarea nu ar putea accepta cererea, argumentând că există „motive întemeiate de compasiune pentru care ar trebui”.

Detaliile despre înmormântarea creatoarei de modă nu au fost încă făcute publice. Designerul născut în Derbyshire şi-a făcut un nume prin stilurile sale controversate punk şi new wave în anii 1970 şi a continuat să îmbrace o serie de vedete.

Assange a salutat creativitatea şi prietenia ei, spunând că el şi mulţi alţii îi vor simţi lipsa.

Dame Vivienne a creat şi rochia de mireasă pentru Stella şi un kilt pentru Julian Assange, la nunat de la Belmarsh, la începutul anului trecut. Ea şi-a consolidat prietenia cu Assange vizitându-l în mod regulat în timpul şederii sale lungi la ambasada Ecuadorului din Londra, precum şi la Belmarsh, a mai spus Stella Assange.

Cei doi au petrecut şi Revelionul din 2015 la ambasadă, a precizat soţia fondatorului Wikileaks.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.