Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Julian Assange va fi extrădat în SUA

Julian Assange

Ministrul de interne britanic Sajid Javid a anunţat joi că a aprobat extrădarea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, către SUA, precizând că acum instanţelor judiciare le revine să decidă următorul pas în acest caz, transmite dpa, relatează Agerpres.

Citește și: Prețul petrolului, în creștere după două incidente în care au fost implicate două petroliere în Marea Oman: 44 de marinari au fost salvaţi din apă

Javid a declarat pentru BBC că Assange (47 de ani) se află ''pe bună dreptate în spatele gratiilor''. ''Există din partea SUA o cerere de extrădare, care se va afla mâine în faţa instanţei, dar ieri am semnat ordinul de extrădare şi l-am certificat, iar acest lucru va fi adus mâine în faţa judecătorilor'', a spus oficialul britanic.

Este de aşteptat ca avocaţii lui Julian Assange să conteste decizia ministrului Sajid Javid, deschizând astfel calea unei proceduri îndelungate în instanţele britanice.

SUA au cerut extrădarea lui Assange, acuzându-l de conspiraţie în vederea accesului ilegal la informaţii păstrate în calculatoare guvernamentale, infracţiune pasibilă de maximum cinci ani de închisoare, conform autorităţilor americane. Avocaţii australianului se tem însă că, în cazul în care extrădarea va avea loc, Julian Assange ar putea fi condamnat la 35 de ani de închisoare.

Julian Assange a fost arestat pe 11 aprilie la Londra după ce Ecuadorul i-a revocat azilul diplomatic datorită căruia fondatorul WikiLeaks a rămas timp de aproape şapte ani în ambasada ecuadoriană din capitala Marii Britanii. El se refugiase în 2012 la ambasada Ecuadorului de la Londra pentru a nu fi extrădat în Suedia, unde era acuzat de viol.

La 1 mai, Assange a fost condamnat de tribunalul londonez din Southwark la 50 de săptămâni de închisoare pentru încălcarea termenilor eliberării condiţionate referitoare la o cerere anterioară de extrădare, depusă de Suedia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.