Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură grea pentru un afacerist controversat. Jumătate dintre combinatele sale, în faliment

inquamphotos.com / Octav Ganea
ioan niculae

Din tot grupul Interagro, doar combinatul Viromet Victoria mai funcţionează, Chem Gaz Slobozia şi Donau Chem Turnu Măgurele sunt în observaţie, iar celelalte trei combinate au fost declarate în faliment, ne-au declarat reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR), unul dintre administratorii judiciari ai grupului de firme InterAgro. Tabelul de creanţe şi planul de reorganizare al grupului de firme vor fi făcute publice în a doua jumătate a anului, scrie economica.net.

viromet victoria

În februarie 2016, cele două firme care constituiau core business-ul grupului InterAgro au intrat aproape simultan în insolvenţă-un business de pe urma căruia trăiau aproape două judeţe şi alte câteva orăşele din diverse colţuri ale ţării.

Au trecut doi ani şi câteva luni, iar administratorii judiciari ai grupului de firme InterAgro, Casa de Insolvenţă Transilvania şi ZRP Insolvency, încă studiază, analizează. Unele active, de genul avioanelor de lux care au operat pe Interaviation, dar sunt proprietatea InterAgro, au fost scoase la vânzare. Terenurile luate în arendă pentru care au expirat contractele au fost redate proprietarilor. Ce se întâmplă totuşi cu restul imperiului lui Ioan Niculae?

Unul dintre administratorii judiciari a răspuns pentru ECONOMICA.NET: "InterAgro SA se află încă în perioada de observație. "În momentul de față, judecătorul sindic a dispus definitivarea provizorie a tabelului de creanțe. A fost selectat un evaluator si procedura de evaluare a activelor din patrimoniul societății este în curs. După primirea raportului de evaluare, administratorul judiciar, CITR Filiala Ilfov SPRL, va depune un anunţ cu sinteza valorilor de evaluare şi ulterior va afișa tabelul definitiv de creanțe. Estimăm ca depunerea planului de reorganizare a companiei va avea loc in a doua jumatate a anului 2018", precizează reprezentanţii oficiali ai Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR).

Citește și: Omul lui Cioloș iese la atac: "dezinformarea aceasta toxică nu ajută". Fluturașii care o contrazic pe Olguța Vasilescu

Grupul de firme InterAgro deţinea într-o formă sau alta şase combinate de îngrăşăminte chimice care sunt înregistrate pe firme separate, gerstionate de administratori judiciari independenţi şi fără legătură între ei.

Combinatele aflate în grupul de firme Interagro sunt în momentul de faţă în diferite stadii, în funcţie de momentul în care au început procedura de insolvenţă. Astfel, Viromet Victoria este singurul combinat chimic care este in functiune, în timp ce Chemgas Slobozia şi Donau Chem Turnu Magurele se află în perioada de observaţie.

Viromet Victoria este deţinută, în acte, de un offshore din Cipru (Whitebread Holdings Ltd), care în octombrie 2012 a preluat pachetul majoritar de acţiuni (97,65%) de la Interagro, contra sumei de 46,16 milioane lei – în fapt o tranzacție internă a grupului. Firma din Victoria a acumulat în perioada 2014 – 2016 pierderi de  peste 34 milioane lei, iar cifra de afaceri a scăzut la mai puţin de jumătate (de la 131,36 milioane lei în 2014  la 57,44 milioane lei în 2016).

Celelalte trei, adică jumătate din ceea ce constituia până nu demult averea miliardarului în materie de îngrăşăminte chimice - Ga Pro Co Savinesti, Nitroporos şi Amurco Bacau, au fost declarate în faliment, multe dintre activele lor fiind deja vândute pe bucăţi. În cele şase combinate chimice deţinute de Ioan Niculae au lucrat peste 7.000 de oameni.

Citește și: Cioloș, atac dur la adresa Guvernului, în scandalul suspendării Pilonului II de pensii: Pare tot mai clar că bugetul ajunge pe drojdii

Niculae, la un moment dat cel mai bogat român, a fost condamnat definitiv, în aprilie 2015, la doi ani și șase luni de închisoare în dosarul "Mită pentru PSD", pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale din 2009 a candidatului PSD Mircea Geoană. El a fost eliberat condiționat din penitenciar în iulie 2016. Omul de afaceri mai este cercetat, alături de fostul ministru al Economiei Adriean Videanu, pentru prejudicierea intereselor Romgaz, prin acordarea ilegală de discounturi de către producătorul de gaze controlat de statul român la livrările către combinatele chimice ale lui Niculae.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.