Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Junta militară din Burkina Faso l-a expulzat pe ambasadorul Franţei

Operation World
Burkina Faso

Regimul militar din Burkina Faso i-a ordonat ambasadorului francez să plece, au anunţat luni autorităţile, pe fondul unei creşteri a sentimentelor anti-franceze, în timp ce ţara din Africa de Vest încearcă să dezvolte legături mai strânse cu Rusia.Purtătorul de cuvânt al guvernului, Jean-Emmanuel Ouedraogo, a confirmat pentru Associated Press că ambasadorului Luc Hallade i s-a cerut să plece, dar nu a oferit alte detalii. Ambasada Franţei a refuzat să comenteze, informează news.ro

Expulzarea lui Hallade vine la mai puţin de două săptămâni după ce coordonatorul rezident şi coordonatorul umanitar al Naţiunilor Unite în Burkina Faso, Barbara Manzi, a fost, de asemenea, declarată persona non grata. Burkina Faso a fost răvăşită de violenţe legate de Al-Qaida şi de gruparea Stat Islamic, care au ucis mii de oameni şi au strămutat aproape 2 milioane de persoane. Actualul regim militar a răsturnat anul trecut o juntă anterioară, susţinând că aceasta nu a făcut suficient pentru a opri luptele.

Junta anterioară invocase acelaşi motiv pentru a prelua puterea de la un guvern civil cu câteva luni înainte.Sentimentul anti-francez a crescut în fosta colonie franceză de când noul lider al juntei, căpitanul Ibrahim Traore, a preluat puterea în septembrie. Traore a fost mai deschis la colaborarea cu alte ţări, în special cu Rusia.

Luna trecută, prim-ministrul birkinez Apollinaire Joachim Kyelem de Tambela a vizitat Rusia pentru a consolida relaţiile şi pentru a consolida eforturile de combatere a extremiştilor din regiune, potrivit Ministerului rus de Externe.

Franţa a trimis trupe în regiunea Sahel din Africa de Vest în 2013, când a ajutat la alungarea extremiştilor islamişti de la putere în nordul Mali, dar se confruntă cu o presiune tot mai mare din partea guvernelor locale care spun că soldaţii francezi au dat puţine rezultate împotriva jihadiştilor. Forţele franceze au părăsit Mali anul trecut, după ce relaţiile cu junta s-au deteriorat. Francezii mai au câteva sute de soldaţi ai forţelor speciale în Burkina Faso.

Expulzarea lui Hallade vine la un an după ce junta din Mali l-a expulzat şi pe ambasadorul Franţei în această ţară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.