Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

JURIST EMERIT apropiat de PSD face PRAF legea lui Daniel Zamfir: 'Este NECONSTITUŢIONALĂ, încalcă principiul neretroactivităţii!' (FOTO)

corneliu birsan

O lecţie de drept a fost oferită de prof. univ. emerit dr. Corneliu Bîrsan membrilor comisiilor parlamentare din Camera Deputaţilor care urmează să decidă asupra propunerii legislative a senatorului Daniel Zamfir privind plafonarea dobânzii anuale efective (DAE) la toate creditele acordate în România. Într-o analiză a principalelor prevederi din legea lui Zamfir, Corneliu Bîrsan, fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg în perioada 1999-2014, consideră că prevederea potrivit căreia legea iniţiată de senatorul Zamfir se va aplica şi contractelor aflate în derulare contravine flagrant prevederilor Constituţiei României, încălcând, printre altele, principiul neretroactivităţii legii.

Amintim că judecătorul Bîrsan, o figură respectată în interiorul PSD, a fost vehiculat constant în ultimii ani ca potenţială propunere pentru Curtea Constituţională sau chiar ca ministru al Justiţiei susţinut de către social-democraţi.

Corneliu Bârsan la atrage atenţia parlamentarilor că, potrivit Art. 15 din Constituţia României, „Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile”. În opinia reputatului jurist, aplicarea retroactivă a legii lui Daniel Zamfir ar avea ca efect „modificarea raportului juridic, născut sub imperiul unei legi anterioare; dispoziţiile legale din propunerea legislativă nu pot, fără a avea un caracter retroactiv, să aducă atingere modalităţii în care legea anterioară a constituit un drept, modalitate guvernantă de principiul tempus regit actum”.

Şi Guvernul României a avertizat Parlamentul printr-un punct de vedere formulat de Ministerul Justiţiei că retroactivitatea plafonării DAE din propunerea legislativă încalcă prevederile Constituţiei: „Reglementarea modificării unor contracte aflate în derulare ar putea fi considerată retroactivă, cu încălcarea art. 15 alin. (2) din Constituţie”.

Oameni-cheie din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor împărtăşesc, de altfel, viziunea judecătorului Bîrsan şi punctul de vedere al Guvernului. „Am parcurs atent analiza domnului Bîrsan şi ne-am consultat cu alţi colegi din comisie. Acest articol din lege privind retroactivitatea ridică un mare, mare semn de întrebare. În opinia multora, legea nu are cum să iasă din Parlament în forma actuala, pentru simplul motiv că ar fi trântită la Curtea Constituţională şi s-ar întoarce tot la noi pentru modificare şi corelare cu prevederile evidenţiate în analiza dl. Bîrsan, dar şi în opinia pe care am primit-o de la Ministerul Justiţiei”, ne-a confirmat un deputat din majoritatea parlamentară, membru în Comisia Juridică a Camerei.

content-image

content-image

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.