Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jurnalist în ”greva foamei și a setei” cere demisia lui Oprea: Pentru că un subom nu poate fi demnitar

GF6

GF

”Greva foamei și a setei pentru că un subom nu poate fi demnitar!”

După protestele de duminică și luni, cazul polițistului Gigină a stârnit reacții în presă și în mediile online. Marți în jurul prânzului am decis să stau de vorbă cu Robert Veress, redactor șef al ziarului Puterea, care a intrat în greva foamei din cauza refuzului vicepremierului Gabriel Oprea de a-și da demisia.

L-am găsit pe o bancă în fața Muzeului Antipa, alături de o pancartă și un caiet, în care erau adunate semnăturile unor cetățeni.

GF6

Nu am apucat bine să mă prezint că a și sosit un echipaj al Serviciului de Ambulanță București - Ilfov ca să îi verifice starea de sănătate.

GF2GF3

Controlul medical a durat mai mult de jumătate de oră, timp în care acolo a sosit și un echipaj de poliție, de la Secția 2.

Șoferul ambulanței s-a dat jos, a citit textul prin care Veress își motivează decizia de a intra în greva foamei, după care s-a alăturat susținătorilor. Și-a lăsat numele și codul numeric personal, pe lista unde jurnalistul a strâns peste 100 de semnături.

GF4

După controlul medical am avut ocazia să stau de vorbă cu Robert Veress. L-am întrebat care îi este starea de sănătate...

”Deocamdată sunt bine. Tensiunea o am puțin mare, dar e explicabil pentru că m-am odihnit foarte puțin azi-noapte. Am plecat de aici la 04:30 (dimineața n.red.) când efectiv cădeam din picioare, nu am mai putut rezista. Pe bancă nu am mai putut sta pentru că mă lua frigul prin toate părțile, tremuram și deja intrasem în stare aproape hipotermică. Am apucat să mă odihnesc câteva ore. În rest EKG-ul a ieșit bine, glicemia deocamdată este ok, o stare puțin aproape febrilă, dar încă sunt ok”, a declarat jurnalistul pentru PoliticScan.

Jurnalistul este determinat și spune că va continua greva foamei până ajunge la spital, dacă Gabriel Oprea nu își dă demisia.

Am spus de la bun început că îmi voi continua protestul până când se va întâmpla ceva. Familia mă susține. Fetița mea mi-a spus că mă susține, chiar dacă aseară plângea la telefon că vrea să vin acasă - nu le este ușor. Foarte mulți m-au sfătuit să mă răzgândesc. Nu pot să fac asta, nu pot să le fac asta celor care m-au urmărit și susținut zilele astea, pentru că ei mi-au insuflat foarte multă încredere în capacitatea de a se genera un curent în societate care să ducă la un rezultat pozitiv. Eu am spus că indiferent de ce se va întâmpla, dacă va fi demis sau își va da demisia Oprea va fi un rezultat bun, dacă nu își va da demisia, iar eu ajung într-o stare gravă am încredere că asta va arăta lumii că protestul meu este onest, este un protest care derivă dintr-o solicitare foarte obiectivă. Dacă vreți puteți să îi spuneți că este o situație de forță majoră, din punctul meu de vedere, în care avem în fruntea Guvernului o persoană pe care eu am caracterizat-o ca fiind SUBOM, exact așa cum sunt subcomisari...Efectiv și-a părăsit camaradul, subordonatul, pe care ulterior l-a avansat după ce a murit, fără cea mai mică lipsă de scrupule. Asta l-a decăzut din calitatea de om. Sper să fie în asentimentul meu cât mai mulți români. Gabriel Oprea se lăuda în trecut că niciodată nu se părăsesc camarazii și a pozat întotdeuna într-un lider afectos al Armatei, al MAI. Ori proba aceasta practică a pierdut-o de o manieră descalificantă încât eu nu mai pot tolera să stea în fruntea Guvernului. Pentru mine asta a devenit o chestiune de viață și de moarte. Este vorba de acest principiu: nu putem să tolerăm ca la nivelul de demnitate publică să nu fie oameni. Sper ca tot mai mulți români să audă mesajul meu, să mă susțină moral și să vină să semneze în acest caiet pe care intenționez, după ce se completează, să îl depun la Secretariutului Guvernului, pe bază de semnătură.

Robert Veress a dat asigurări că nu este vorba de o acțiune politică, ci de un protest în care reclamă că Gabriel Oprea și-a pierdut calitatea umană.

Simpli trecători se opresc și înțeleg că lucrurile sunt de o asemenea manieră și nu mai pot continua așa. Trebuie să se tragă o linie, eu așa am simțit după 17 ani de presă în care nu m-am implicat decât în calitate de jurnalist....acum simt că a sosit timpul în care să mă implic și să spun că aici este linia mea de demarcație. Nu este o chestiune politică, este pur și simplu vorba de calitatea umană, eu asta reclam. Ar trebui ca în funcțiile de demnitate de publică să dovedească faptul că au calitate umană.

Redactorul șef al ziarului Puterea crede că demisia ar arăta că vicepremierul este susținătorul interesului național.

Au mai fost cazuri și la alții, dar erau în poziții mai puțin importante. Dar acum de o funcție la cel mai înalt nivel, care face acum guvernarea. Nu se poate așa ceva...să clamezi că ești alături de oamenii tăi și să procedezi exact pe dos. Era în interesul național, din punctul meu de vedere, ca el să își fi dat demisia ca ancheta în cazul acestui accident să fie obiectivă.

Cât despre tăcerea multor polițiști, jurnalistul crede că există motive.

Există o bună parte a celor din poliție care au beneficiat de pe urma colaborării cu Gabriel Oprea și cu interpușii săi. S-a instaurat în MAI un fel de regim în care promovarea pe post și bonusurile salariale se acordă pe bază de interese. Nu toată lumea din MAI beneficiază lucrurile de care ar trebui să beneficieze toți. Cred că asta joacă un rol important când ne referim la tăcerea multora din Poliție. Pe de altă parte sindicatele sunt arondate ministrului, nu știu dacă toți, pentru că unii au ieșit și au vorbit. Lor le datorăm faptul că au ieșit și au spus despre coloană, cum se fac lucrurile acestea...Poate nu ies în față, au ieșit atunci când au avut cu toții nevoie, când li s-au tăiat salariile și s-au dus în față la Cotroceni și au trântit caschetele. A fost o chestie la care simțeau că e pentru toți. Eu nu înțeleg de ce nu ar simți și acum că este pentru toți?

După ce am terminat interviul, un agent de poliție a venit să îi pună o serie de întrebări legate de ”protest”, pe care l-a numit ”ilegal”. Jurnalistul le-a explicat că nu are autorizație, dar asta nu înseamnă că este ilegal. Totodată, le-a spus că va rămâne pe banca din Piața Victoriei și la noapte, iar polițiștii i-au luat numărul de telefon.

GF5

După ce am fost legitimată de un jandarm am plecat spre redacție, iar Robert Veress a rămas pe bancă. Până când își dă demisia Gabriel Oprea sau până când starea de sănătate i se va înrăutăți îl găsiți pe jurnalist în fața Muzeului Antipa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.