Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jurnaliști și procurori, la unison într-o sinistră simfonie a linșajului mediatic: F*** in presă, noua specie a jurnalismului

justitie anulare stergere

„Dacă nu este deloc f***' în presă, asta face ce vrea.” - Cristina Guseth, director Freedom House România

Într-o lume în care jurnaliștii și procurorii se aliază pentru a face linsaj mediatic, libertatea presei devine doar o altă poveste frumoasă. O tentativă de victimizare, prin publicarea în presă a unor stenograme dintr-un dosar penal în curs, s-a transformat într-o devoalare a unei rețele de interese și presiuni mediatice.

Site-ul g4media.ro publică stenograme dintr-un dosar deschis în 2019 de defuncta SIIJ, în care se anchetau posibile fapte de șantaj. Procuroarele SIIJ Adina Florea și Zarafina Puiu au obținut în 2019 un mandat de interceptare în dosarul care îi viza pe procurorii Ciprian Man și Cristian Ardelean, ex-DNA Oradea. SIIJ a obținut astfel interceptări care arată că șefa Freedom House România, Cristina Guseth, coordona o rețea de jurnaliști și magistrați în scopul de a pune presiune pe președintele CSM de la acea dată, judecătoarea Lia Savonea, și de a o discredita.

În discuția dintre Guseth și procurorul Cristian Ardelean sunt invocați jurnaliștii Virgil Burlă, Alex Costache, Ionel Stoica și Liviu Avram, dar și procuroarea Alexandra Carmen Lăncrănjan, colegi de ONG cu Ardelean. Aceștia erau nemulțumiți de faptul că la CSM se redacta, în baza unui proiect european care vizau inclusiv transpunerea normelor GDPR la nivelul sistemului judiciar, un ghid de bune practici în relația sistemului judiciar cu mass-media.

Guseth, jargon rasist: Savonea „își face planu' ca țiganu'”

În discuția redată în imaginile publicate de g4media.ro, Guseth se plângea că ghidul ar fi prea restrictiv, iar despre aceste aspecte ar fi scris doar jurnalistul Virgil Burlă, colaborator Europa Liberă. Aceasta intenționa să apele la jurnalistul Liviu Avram, redactor-șef adjunct al ziarului „Adevărul”, pentru a nu o lăsa pe Savonea „să-și facă planu' ca țiganu'”.

„Ajutați-ne și voi să invocăm și facem și noi, am vorbit cu Liviu Avram ca să agit lumea”, afirmă Guseth. „Am agitat-o și pe Andreea Chiș (judecătoare, membră a CSM la acel moment, n.r.) să vorbească cu experții că cică totul se face din birou și fac ei pipi pe ce-au spus experții”, mai afirmă șefa Freedom House.

„Ne vedem pe după-amiaă, am vorbit cu Ionel și vine și Costache la șapte”, răspunde procurorul Ardelean, referindu-se cel mai probabil la Ionel Stoica, jurnalist ziare.com la acel moment, în prezent consilier al primarului Clotilde Armand la Primăria Sectorului 1, și la Alex Costache, jurnalist la TVR și g4media.ro.

După ce își dau întâlnire în centrul Capitalei, Cristian Ardelean afirmă că va apela și la „Alexandra”, cel mai probabil Alexandra Lăncrănjan, procuror DNA, din asociația „Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” (AMASP). „Da mă, dă să scrie Ionel, dă să scrie Ionel și să spună că la asemenea amploare ea își bate joc și îl trece cum vrea ea, iar dacă nu este f*** în presă, asta face ce vrea!”, afirmă Cristina Guseth, cu referire la faptul că Lia Savonea nu ținea cont de criticile grupului de presiune.

Expresiile referitoare la romi folosite de Guseth sunt cu atât mai nepotrivit cu cât Freedom House a derulat recent proiectul „No hate – Redactarea incluzivă a articolelor despre romi în perioada pandemiei COVID-19”, în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România. Programul a fost finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului a fost de a crește receptivitatea jurnaliștilor față de tema drepturilor omului și a minorităților, cu accent pe minoritatea romă.

content-image

content-image

content-image

content-image

Gushet, intervenție nepermisă într-un proiect UE

Un aspect care a fost trecut cu vederea în dezbaterile pe marginea stenogramelor este referirea la un membru CSM, Andrea Chiș. Fapul că judecătoarea fost membru CSM era apropiată de zona din presă care face obiectul acestor stenograme nu este o noutate pentru nimeni din cei cât de cât familiarizați cu sistemul judiciar, dar faptul că șefa unui ONG  „o agită iar” capătă conotații interesante.

Pentru a înțelege aceste conotații trebuie să ne reamintim că ghidul privind relația cu mass media a fost realizat de CSM în cadrul unui proiect pe fonduri europene. Partea interesantă este că primul manager de proiect a fost chiar Andrea Chiș, fiind înlocuită ulterior pe baza unui raport dur realizat de conducerea CSM.

Știind aceste lucruri, pare cu atât mai interesant că un om din exterior avea acces la managerul unui proiect care trebuia în mod obiectiv să realizeze un ghid privind relația cu mass media și era capabil să îl „agite” în diverse direcții.

content-image

Dosarul este încă deschis

Deși arată un mod de operare care nu are nimic în comun cu jurnalistul, discuțiile nu au fost considerate relevante din punct de vedere penal. Astfel, solicitarea procuroarei SIIJ de a emite mandate de interceptare pentru Guseth și Lăncrănjan a fost însă respinsă chiar de judecătoarea Simona Neniță, cea care a emis inițial mandatele de supraveghere tehnică pentru procurorii Man și Ardelean. În iulie, judecătoarea ÎCCJ Ioana Bogdan a respins și cererea procuroarei SIIJ de prelungire a supravegherii tehnice pentru procurorii Man și Ardelean pe motiv că, după o lună de interceptări, nu a obținut nimic relevant pentru dosaul penal, notează g4media.ro.

Potrivit sursei citate, foștii procurori DNA Ciprian Man și Cristian Ardelean, acum procurori la Parchetul Tribunalului Bihor, au contestat la Înalta Curte durata prea mare a anchetei efectuate de Secția specială împotriva lor pentru presupuse abuzuri. Ancheta nu este soluționată nici acum, aflându-se în lucru la Mihaela Iorga Moraru, procuror special anume desemnat să instrumenteze dosare cu magistrați de la Parchetul General.

În loc de o concluzie, e fascinant cum aceste stenograme au fost scurse în presă, aparent, fix în zona din presă care a făcut obiectul monitotrizarilor. În acest sens, legile educației capătă o importantă deosebită în lupta cu analfabetismul funcțional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.