Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jurnaliștii europeni condamnă decizia Guvernului de a trimite în şomaj tehnic angajaţii statului

Inquam Photos/ Octav Ganea
Guvern

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (EFJ) semnalează noi ameninţări la adresa sectorului media din România şi a transmis autorităţilor române o scrisoare de protest împotriva mecanismului de a trimite angajaţii statului în şomaj tehnic pentru o perioadă de timp limitată, în timpul stării de urgenţă legate de focarul COVID-19 potrivit Agerpres.

"Guvernul României pregăteşte un mecanism pentru a trimite angajaţii statului în şomaj tehnic pentru o perioadă de timp limitată în timpul stării de urgenţă legate de focarul COVID-19. Aceste măsuri au fost decise de Guvernul premierului Ludovic Orban, fără consultarea organizaţiilor reprezentative ale lucrătorilor, fără a ţine cont de dialogul social. Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (EFJ) se alătură afiliatului său român FAIR-MediaSind pentru a condamna o astfel de decizie unilaterală", se arată într-un comunicat al EFJ.

Federaţia europeană citează FAIR-MediaSind, potrivit căreia lipsa totală de dialog social a determinat Ministerul Culturii din România să ia decizii periculoase pentru 100.000 de lucrători angajaţi din sectorul creativ. Pe lângă măsurile tehnice de şomaj, sindicatul român subliniază lipsa de măsuri pentru protejarea sănătăţii lucrătorilor media şi a nivelului corupţiei din televiziunea de stat, punctează organizaţia europeană.

"Aceste măsuri antisociale vin în calea încălcării libertăţii de informaţii. EFJ a denunţat, la fel ca şi OSCE, recenta ordonanţă de urgenţă care introduce sancţiuni penale excesive pentru 'fake news' despre virus. Solicităm Guvernului român să deschidă negocieri cu sindicatele pentru toate aceste probleme", a declarat secretarul general al EFJ, Ricardo Gutierrez.

Protestul Federaţiei Europene a Jurnaliştilor a fost transmis preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban, preşedintelui Senatului, Robert Cazanciuc, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ion-Marcel Ciolacu, preşedintelui Comisiei pentru Cultură şi Media din Senat, Lucian Romaşcanu, şi preşedintelui Comisiei pentru Cultură, Arte şi Mass-Media a Camerei Deputaţilor, Gigel Sorinel Ştirbu.

Citește și: Se dă liber la plecarea din țară! Ministerul Transporturilor va întocmi o procedură pentru grupurile de lucrători sezonieri care pleacă din România spre alte țări

Federaţia FAIR-MediaSind, singura organizaţie legală reprezentativă la nivel de sector Cultură şi Mass-Media, a solicitat joi Guvernului să nu adopte măsura plasării angajaţilor bugetari în şomaj tehnic, care ar distruge sectorul Cultură şi Mass-Media, conform unui comunicat remis joi AGERPRES.

Lipsa dialogului social cu reprezentanţii organizaţiilor sindicale reprezentative din domeniu a generat situaţia dezastruoasă în care se află în prezent cei peste 100.000 de lucrători din cultură şi mass-media, susţine Federaţia FAIR-MediaSind.

"Conducătorii Ministerului Culturii, de cele mai multe ori oameni fără viziune, numiţi politic, au adoptat politici păguboase, care au demonstrat că, mai ales în perioade de criză cum este aceasta pe care o traversăm, pot produce adevărate drame umane în sistem, atât în instituţiile centrale cât şi în cele locale", se menţiona.

Citește și: Se dă liber la plecarea din țară! Ministerul Transporturilor va întocmi o procedură pentru grupurile de lucrători sezonieri care pleacă din România spre alte țări

În domeniul mass-media situaţia este la fel de gravă, pentru că lipsesc măsurile de protecţie a sănătăţii angajaţilor, dar şi a locurilor lor de muncă, fapt ce aduce atingere interesului public, nota FAIR-MediaSind.

"Instituţiile de media au o importanţă vitală pentru informarea cetăţenilor în astfel de perioade grele. Or, o presă cu vulnerabilităţi nu poate garanta corectitudinea informaţiei. Cel mai ilustrativ exemplu în acest sens este cel al Televiziunii Naţionale, unde (...) salariaţii sunt obligaţi zilnic să lucreze în condiţii care le pun zilnic viaţa în pericol din lipsa măsurilor de protecţie şi a materialelor sanitare, care există doar în comunicatele conducerii", se preciza în comunicat.

FAIR-MediaSind a transmis Guvernului următoarele recomandări cu privire la sprijinirea angajaţilor şi a lucrătorilor independenţi din sectoarele Cultură şi Mass-Media: toţi lucrătorii să fie cuprinşi în pachetele de asistenţă economică şi socială direcţionate către sectorul Cultură şi Mass-Media, pentru a putea conserva potenţialul forţei de muncă şi competenţele angajaţilor; protejarea angajaţilor prin izolarea la domiciliu nu trebuie făcută în detrimentul drepturilor lor de concediu acumulate - accesul la ajutoarele sociale şi la concedii medicale plătite este garantat fără restricţii în perioadele de aşteptare pentru toţi lucrătorii; accesul la ajutoarele de şomaj trebuie extins pentru a rezista la eventualele efecte prelungite ale crizei

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.