Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jurnaliştii francezi denunţă restricţii privind libertatea de informare apărute pe fondul pandemiei de coronavirus

jurnalist

Treisprezece asociaţii franceze de jurnalişti, care acoperă mai multe sectoare, au denunţat restricţiile privind libertatea de informare care s-au dezvoltat în timpul crizei sanitare provocate de pandemia de COVID-19, într-o scrisoare publicată vineri pe site-ul cotidianului Liberation, relatează AFP, anunță Agerpres.

"În timp ce magazinele, terasele şi teatrele tocmai şi-au redeschis porţile şi săptămânile următoare ar trebui să aibă loc o revenire treptată la normalitate, noi, asociaţiile de jurnalişti, apelăm la sursele de informaţii - autorităţi publice, instituţii, afaceri ...- să ridice, de asemenea, restricţiile privind libertatea de informare, în conformitate cu recomandările sanitare", au spus asociaţiile.

"Cu un an înainte de alegerile prezidenţiale şi, în timp ce controversele şi 'ştirile false' prosperă, francezii merită să poată accesa informaţii gratuite şi de calitate", susţin semnatarii scrisorii.

Cu toate acestea, obţinerea şi verificarea informaţiilor au devenit mai complicate, deoarece "de luni de zile, conferinţele de presă au fost reduse la minimul necesar", în numele măsurilor sanitare, au mai spus asociaţiile.

Şi "atunci când există, ele reunesc doar o mână de jurnalişti, însărcinaţi, în cel mai bun caz, să strângă şi să transmită întrebările colegilor lor, fără a şti întotdeauna care sunt cu adevărat informaţiile căutate şi fără a putea beneficia de sprijinul unui coleg pentru a le verifica dacă este necesar", au deplâns semnatarii.

În plus, "suntem cel mai adesea invitaţi la videoconferinţe sau la 'briefinguri' telefonice", cu riscul ca întrebările să fie ignorate "pur şi simplu", sau chiar să nu există posibilitatea de a le pune. "Alţii impun integrarea într-un grup de WhatsApp pentru a putea accesa informaţiile lor", au mai spus asociaţiile de jurnalişti.

În cele din urmă, multe evenimente anterior deschise sunt acum "închise" reporterilor, sau sunt disponibile doar unui "pool" (un grup mic care transmite informaţii şi imagini către alte redacţii). O altă practică care tinde să se răspândească este aceea în care se poate pune doar "un număr foarte limitat de întrebări".

În cele din urmă, crearea şi menţinerea unei reţele de surse a devenit mai dificilă, ceea ce împiedică activitatea de investigaţie, în special asupra unor subiecte sensibile, au mai spus semnatarii scrisorii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.