Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justice Leaks | Când CEDO nu înseamnă nimic pentru magistrați: Comentarii incalificabile pe Forumul Magistraților

rpnalaw.com
justitie subteran ochi

Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale.” - Este articolul 8 al Convenției europene a drepturilor omului. Se presupune că un magistrat nu doar cunoaște prevederile CEDO, dar le și respectă cu sfințenie, însă acest lucru nu este valabil în toate cazurile, după cum se poate vedea mai jos.

După serialul „Justice Leaks”, în care stiripesurse.ro a dezvăluit mai multe discuții cu un caracter politic de pe „Forumul Magistraților” (un grup de Facebook din care fac parte sute de magistrați activiști), nimic nu pare să se fi schimbat în dezbaterile dintre membrii unor asociații ale magistraților. Potrivit unei capturi transmise redacției stiripesurse.ro, procurorul Sorin Lia, de la Parchetul Judecătoriei Corabia, co-președinte, alături de procurorul militar Bogdan Pîrlog, al Asociației Inițiativa pentru Justiție, a avut o ieșire incalificabilă la adresa vieții private a unei colege judecător.

Zilele astea sunt în concediu în Sin City (nume folosit pentru Las Vegas, n.r.) și nu pot să nu mă întreb: dacă o colegă judecător ale cărei hotărâri râmân definitive, (sic!) naște un copil, iar pe certificatul de naștere la numele tatălui înscrie "NATURAL", deoarece nu știe care coleg a lăsat-o "grea", înseamnă că mai are colega bună reputație sau nu? Bunica mea ar fi răspuns fără să stea pe gânduri, dar s-a prăpădit demult!”, scrie procurorul Sorin Lia pe Forumul Magistraților.

Pe de o parte, magistratul încearcă să ducă discuția într-o zonă religioasă (inclusiv prin trimiterea la „Sin City” - orașul păcatului), inducând ideea că judecătoarea în cauză este o păcătoasă și, astfel, nu ar mai avea căderea să exercite profesia. Pe de altă parte, Sorin Lia este co-președintele unei asociații care militează, printre altele, pentru prioritatea dreptului european față de dreptul intern, iar afirmațiile sale, făcute pe un grup de Facebook (spațiu public potrivit jurisprudenței ÎCCJ), nesocotesc în mod grosolan art. 8 al Convenției europene a drepturilor omului.

Procurorul Lia a fost foarte aproape să ajungă membru al Consiliului Superior al Magistraturii, fiind învins de o colegă din București. Paradoxal, potrivit informațiilor care circulă în sistem, comentariul procurorului se referă la o judecătoare din același grup al magistraților activiști.

Dezvăluirile din serialul „Justice Leaks”, aproape de final la CSM

Amintim că o anchetă disciplinară a fost iniţiată ca urmare a publicării de către STIRIPESURSE.RO a serialului „Justice leaks”, cu imagini de pe grupul de Facebook „Forumul Magistraţilor” şi de pe un grup de Whatsapp al unei asociaţii profesionale a procurorilor.

Mai mulți judecători au fost trimiși la judecata disciplinară a CSM în acest caz. Magistrații apar în imaginile publicate de STIRIPESURSE.RO purtând conversaţii cu un caracter politic, atacând şi jignind colegi magistraţi. Erau atacaţi, printre alţii, Klaus Iohannis şi Cătălin Predoiu, iar Stelian Ion, ministru al Justiției la acea vreme, era lăudat.

Pronunțarea în acest caz a fost amânată de Secția pentru judecători în materie discplinară a CSM pentru 20 septembrie 2022.

JUSTICE LEAKS, episodul 1

JUSTICE LEAKS, episodul 2

JUSTICE LEAKS, episodul 3

JUSTICE LEAKS, episodul 4

___

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.