Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiția bulgară nu dă doi bani pe CJUE: Refuză să emită un certificat de naştere fetei unui cuplu de lesbiene

RomâniaTV.net
CJUE

Justiţia bulgară se opune unei hotărâri a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) şi refuză să emită un act de naştere fiicei apatride a unui cuplu de lesbiene, relatează AFP, potrivit news.ro.

Curtea Supremă bulgară a anulat hotărârea unui tribunal administrativ de la Sofia, pronunţată în mai 2022, care obliga autorităţile municipale să emită un document de naştere lui Sara - un pseudonim.

”Bulgaria nu poate să refuze să recunoască că Sara descinde din cei doi părinţi ai săi, pe motiv că legislaţia naţională nu prevede instituţia căsătoriei homosexuale”, stabilea atunci instanţa.

Ea se baza pe o hotărâre a CJUE, care a stabilit, în decembrie 2021, că Bulgaria a încălcat drepturile fundamentale ale copilului.

Această hotărâre are valoare de jurisprudenţă

Această hotărâre are valoare de jurisprudenţă, în contextul în care legislaţia disparată din statele membre ale Uniunii Europene (UE) dă bătăi de cap familiilor cuplurilor de acelaşi sex.

”Curtea Supremă îşi permite să încalce hotărârea CJUE”, declară indignată AFP avocata Deniţa Lubenova, specializată în dreptul familiei, care a anunţat miercuri că intenţionează să sesizeze Comisia Europeană (CE).

La originea acestui caz se află un cuplu lesbian căsătorit, format dintr-o bulgăroaică şi o britanică din Gibraltar, a căror fiică, născută în decembrie 2019 în Spania nu are nicio naţionalitate.

Sara nu putea să pretindă nici cetăţenia spaniolă

Sara nu putea să pretindă nici cetăţenia spaniolă, în contextul în care cele două mame ale sale sunt străine, din cauză că s-a născut într-o ţară terţă.

Cum legea bulgară prevede că orice copil născut dintr-un părinte bulgar este bulgar, cuplul s-a adresat autorităţilor de la Sofia, însă s-a izbit de un refuz.

Sara, în vârstă de trei ani în prezent, rămâne blocată în Spania, din cauză că nu are documente de identitate.

Bulgaria este acuzată cu regularitate de către ONG-uri de călcarea în picioare a drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT).

Curtea de Casaţie bulgară a exclus, săptrămâna trecută, orice schimbare a identităţii transsexualilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.