Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiţia cehă va cere din nou ridicarea imunităţii premierului ceh în exerciţiu, Andrej Babis

simfalogic.news
Andrej Babis

Justiţia cehă va cere din nou ridicarea imunităţii premierului ceh în exerciţiu, Andrej Babis, pentru ca acesta să poată fi inculpat în legătură cu aşa-zisa afacere "Cuibul de barză", a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al procuraturii de la Praga, citat de dpa.

Babis, care are 67 de ani şi este între altele un prosper om de afaceri, şi-a redobândit imunitatea parlamentară, în urma alegerilor legislative de la începutul lui octombrie, la care formaţiunea sa populistă ANO a obţinut 72 de voturi, pierzând prima poziţie, ocupată de opoziţia conservatoare, care şi-a adjudecat o majoritate clară de 108 din cele 200 de locuri ale Camerei deputaţilor.

Noua Cameră a deputaţilor urmează să se întrunească pe 8 noiembrie şi abia atunci ar putea fi decisă soarta lui Babis.

Poliţia bănuieşte că în 2007 Babis a transferat temporar ferma şi resort-ul "Cuibul de barză", din apropiere de Praga, în afara holdingului său agro-alimentar Agrofert, pentru a beneficia de subvenţiile europene destinate micilor întreprinderi. Conform poliţiei, el ar fi deturnat astfel subvenţii de aproape 2 milioane de euro.

Omul politic şi de afaceri de origine slovacă şi al cincilea cel mai bogat om din Cehia, potrivit Forbes, a negat că ar fi acţionat ilegal.

Poliţia a mai solicitat inculparea lui Babis şi în 2019, dar atunci un procuror a conchis că acuzaţiile sunt nefondate. În acelaşi an însă procurorul general a redeschis dosarul cu privire la Babis şi la asistenta sa Jana Mayerova, potrivit Agerpres.ro.

Andrej Babis, ex-comunist şi fost colaborator al poliţiei secrete a anilor 1980, pe când fosta Cehoslovacie era "satelit" sovietic, este de asemenea acuzat de conflict de interese de către Comisia Europeană.

Premierul insistă că a transferat proprietatea holdingului Agrofert către două fonduri fiduciare tocmai pentru a evita un conflict de interese, dar registrele publice îl prezintă în continuare drept beneficiar efectiv al grupului.

În plus, recenta anchetă internaţională "Pandora Papers" a Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie - care a examinat aproape 12 milioane de documente de la 14 societăţi de servicii financiare şi a scos la iveală peste 29.000 de societăţi offshore - a relevat între altele că Andrej Babis a utilizat 22 de milioane de dolari prin intermediul unor companii offshore pentru a cumpăra în 2009 castelul Bigaud, o proprietate situată la Mougins, în sudul Franţei. Raportul nu precizează însă dacă tranzacţiile au încălcat legea, iar într-o dezbatere televizată găzduită de CNN înaintea alegerilor din 8-9 octombrie Babis a negat orice acţiune ilegală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.