Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiţia rusă este de acord cu tăcerea serviciilor secrete în privinţa morţii lui Raoul Wallenberg

ciocanel judecator

Justiţia rusă a decis marţi că este legal refuzul serviciilor secrete de a dezvălui circumstanţele morţii într-o închisoare a KGB a diplomatului suedez Raoul Wallenberg a cărui familie încearcă să lămurească acest mister, transmite AFP. Familia Wallenberg a depus o plângere împotriva urmaşului KGB, FSB, care îi refuză de mai mulţi ani accesul la arhivele sale. În septembrie, justiţia rusă a respins această plângere, determinându-i pe Wallenberg să facă apel, conform Agerpres.

Un reprezentant al FSB a afirmat marţi în cursul şedinţei de judecată că publicarea dosarului lui Raoul Wallenberg ar putea duce la divulgarea de informaţii despre colegii săi de celulă ceea ce ar stânjeni familiile acestora. Născut în 1912, Raoul Wallenberg a salvat la Budapesta mii de evrei unguri eliberându-le documente sudeze în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar la 17 ianuarie 1945 a fost arestat de soldaţi sovietici şi a dispărut.

În 1957, Uniunea Sovietică a dat publicităţii un document arătând că el a fost închis la Lubianka, sediul KGB, şi că a murit din cauza unei crize cardiace la 17 iulie 1947. Această versiune a ridicat de la început numeroase semne de întrebare, în special în rândul istoricilor care sunt de părere că este posibil să fi fost executat.

La rândul său, FSB a afirmat că este ilegal să furnizezi informaţii despre "viaţa personală" a deţinuţilor timp de 75 de ani, până în 2020 sau 2022 în ce îl priveşte pe Raoul Wallenberg. El a mai susţinut că nepoata diplomatului suedez a primit deja toate dosarele în care este menţionat numele lui Wallenberg, găsite de un grup comun de lucru alcătuit din specialişti şi istorici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.