Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kamala Harris a promis o abordare umană în criza migraţiei, într-o discuţie cu preşedintele Guatemalei

vogue.com
Kamala Harris, VOGUE

Vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, a promis o abordare "umană" în criza migraţiei, într-o întâlnire virtuală, luni, cu preşedintele Guatemalei, Alejandro Giammattei, relatează dpa şi Reuters, potrivit Agerpres.

"Statele Unite intenţionează să crească ajutorul pentru regiune şi să încurajeze cooperarea pentru a gestiona migraţia într-un mod eficient, sigur şi uman", a declarat Harris.

Ea a menţionat cauzele "acute" care îi îndeamnă pe guatemalezi să-şi părăsească ţara, între care recentele uragane, seceta persistentă şi pagubele create de pandemia de COVID-19, subliniind totodată că între cauzele "de bază" ale migraţiei se numără sărăcia, corupţia şi violenţele împotriva minorităţilor şi femeilor.

"Vrem să cooperăm cu (autorităţile guatemaleze) pentru a reglementa atât cauzele acute, cât şi pe cele fundamentale, într-un fel care să le dea guatemalezilor speranţa că vor exista oportunităţi pentru ei dacă rămân acasă", a spus vicepreşedinta SUA.

Preşedintele Guatemalei a asigurat la rândul său că guvernul său doreşte un parteneriat cu SUA "cu obiectivul comun de a eradica nu doar sărăcia, ci şi cauzele atâtor rele care ne afectează".

După întâlnire, vicepreşedinta SUA a anunţat creşterea cu 310 milioane de dolari a ajutorului umanitar din partea Washingtonului "în faţa situaţiei cumplite şi suferinţelor acute a milioane de oameni din El Salvador, Guatemala şi Honduras", se precizează într-un comunicat al Casei Albe.

Guatemala va spori la rândul său dispozitivele de securitate la graniţele sale de nord şi de sud, potrivit aceluiaşi comunicat.

Cele două guverne au convenit totodată asupra necesităţii de a înfiinţa canale ordonate şi legale pentru migranţi şi asupra deschiderii de Centre de resurse pentru migranţi în Guatemala care să "ofere servicii celor care caută o cale legală de migraţie, precum şi celor care au nevoie de protecţie şi azil".

Kamala Harris intenţionează să meargă în vizită în Guatemala în iunie.

Noul preşedinte american Joe Biden s-a angajat să opereze schimbări majore în politica de imigraţie a SUA, iar recenta creştere dramatică a trecerilor ilegale ale frontierei dintre SUA şi Mexic a fost atribuită în parte faptului că migranţii din America centrală au crezut că au şanse mai mari de a li se permite rămânerea în Statele Unite cu administraţia Biden decât în timpul celei precedente a lui Donald Trump.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.