Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kelemen Hunor a ieșit nervos de la ședința coaliției: 'Ar fi o abordare absolut tâmpită'

gov.ro
Kelemen Hunor

Kelemen Hunor, președinte al UDMR și vicepremier, a ieșit nervos de la ședința coaliției, în care s-a discutat și despre un noul PNDL, intitulat ”Anghel Saligny”. USR-PLUS se opune unui nou plan de finanțare locală, pe care îl consideră inadecvat și că adevăratul motiv ar fi alocarea de fonduri pentru baronii locali. ”Nu ceri carnetul de membru de partid când faci o investiție, o autostradă. Ar fi o abordare absolut tâmpită.”, a răbufnit vicepremierul.

”Am propus acest fond de investiţii şi acest program de investiţii. Sunt convins că se va aproba. Propunerea noastră este să se aprobe prin ordonanţă de urgenţă, înainte de rectificare, fiindcă avem nevoie de credite de angajamente ca să putem lansa în acest an, să nu pierdem încă jumătate de an, să putem lansa proiectul 'Anghel Saligny' încă în cursul anului 2021.

Cu toate aceste detalii vom veni în momentul în care aceste criterii, care nu sunt în legi, vor fi trecute în ordonanţa de urgenţă. În câteva zile am primit promisiune de la colegii din USR că vor depune în scris aceste amendamente la OUG. Toate modificările propuse de doamna Anca Dragu sunt în regulă, deci nu există o problemă să se monitorizeze, să fie transparenţă. Nimeni nu doreşte altceva decât investiţii eficiente în folosul comunităţilor locale.

Nu a existat criteriul politic de la început, oamenii trăiesc în diferite localităţi. Nici de la primar, nici de la cetăţeni nu ceri carnetul de partid când faci o investiţie. Nici când faci autostradă, nici când faci infrastructură rutieră mai mică sau când dezvolţi o localitate nu ceri carnetul de partid de la nimeni. Ar fi o abordare absolut tâmpită. În administraţie, în investiţii nu faci politică, politică faci în alte zone.

Citește și: Liderul UDMR, după coaliție: 'Ce s-a întâmplat acum 20 de ani nu are relevanță asupra actului de guvernare'

Acolo nu există apă și canalizare nu faci asfalt, ca să spargi asfaltul ca să bagi apă. Nu ții cont de culoarea politică a niciunui primar.”, a declarat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a explicat că acest program este necesar deoarece sunt peste 22.000 de kilometri de drumuri judeţene şi peste 27.000 de kilometri de drumuri locale nemodernizaţi, 57% din unităţile administrativ-teritoriale nu au canalizare, iar 29% nu au apă.

"Cei de la USR au cerut câteva zile să mai vină cu nişte modificări, dar noi ai propus acest program de dezvoltare fiindcă există solicitări, există o necesitate de la autorităţile locale, de la UAT-uri, avem peste 22.000 de kilometri drumuri judeţene nemodernizate, peste 27.000 de kilometri drumuri locale, tot aşa nemodernizate, foarte multe UAT-uri - 57% nu au canalizare, 29% nu au apă. Deci, din acest punct de vedere, noi propunem foarte onest o investiţie de şapte ani, de 50 de miliarde de lei. Fiindcă trebuie să aducem aceste UAT-uri, aceste comunităţi, în secolul XXI şi fără investiţii în infrastructura rutieră, în infrastructura de gaze, de canalizare şi de apă nu se poate spune că în aceste UAT-uri oamenii trăiesc în condiţii decente, în condiţiile secolului XXI. De aceea este nevoie de o astfel de investiţie", a indicat preşedintele UDMR.

El a adăugat că programul a fost redus "foarte mult", urmând să fie depuse proiecte doar pentru investiţii în drumuri, apă şi canalizare.

"Am redus foarte mult, se pot depune proiecte doar pentru aceste investiţii - drumuri, apă, canalizare, unde avem foarte multe procese de infringement din partea UE şi, bineînţeles, gaze naturale, fiindcă nici 50% din populaţia României nu are acces la gaze naturale, ceea ce în secolul XXI şi cu potenţialul României este inacceptabil", a încheiat vicepremierul.

Hunor a afirmat că, în opinia sa, în câteva zile se vor încheia discuţiile privind rectificarea bugetară şi că Ordonanţa care va reglementa acest aspect va fi adoptată, cel mai probabil, săptămâna viitoare. O a doua rectificare va avea loc înainte de finalul acestui an.

"Am mai discutat şi de rectificare, urmează să continuăm discuţiile fiecare ministru cu premierul, dar eu cred că în câteva zile se închide rectificarea şi se va trece, probabil săptămâna viitoare, la aprobarea Ordonanţei pentru rectificarea bugetului, prima rectificare din 2021. Urmează o altă rectificare, undeva în noiembrie”, a declarat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a ţinut să menţioneze că nu au existat discuţii în contradictoriu între membrii coaliţiei pe subiectul rectificării bugetare.

"Deci acum nu au fost discuţii în contradicţie, lucrurile se aşază. Sigur, solicitările sunt mai mari decât posibilităţile în acest moment, dar, aşa cum văd eu lucrurile, se vor aşeza”, a mai afirmat Kelemen Hunor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.