Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kelemen Hunor nimicește Parlamentul Olandei: Nu are niciun rol juridic în intrarea României în Schengen

Inquam Photos / Octav Ganea
kelemen hunor gest

Nimeni nu poate spune că România nu este gata să adere la Spațiul Schengen, declară la RFI vicepremierul Kelemen Hunor. El nu are nici o emoție că MCV va fi ridicat în acest an. „În primul rând, nu este nimic surprinzător, Olanda face acest joc politic de ani de zile și era de așteptat să meargă premierul Rutte în fața Parlamentului, cu toate că parlamentele naționale în această chestiune de aderare la Spațiul Schengen nu au un rol juridic și nu au un rol important”, spune Kelemen Hunor.

Vicepremierul spune că aderarea la Schengen ține în primul rând de îndeplinirea unor criterii tehnice.

„Pe parcursul anilor, unii au inventat alte criterii, au inventat MCV-ul, lucruri care nu au o legătură directă cu Spațiul Schengen (...). Avem toate atuurile pentru a spune că România din punct de vedere tehnic de un deceniu este pregătită să intre în acest spațiu (...). Nimeni nu poate să spună că nu suntem

gata”, adaugă Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor e optimist că MCV va fi ridicat în acest an.

„Guvernul României a îndeplinit toate așteptările CE legate de legile justiției (...). Nu am nici o emoție din punct de vedere politic că MCV-ul trebuie ridicat și va fi ridicat până în 8 decembrie și România din acest punct de vedere se va alinia statelor care pot intra, fără doar și poate, în Spațiul Schengen”, mai spune Kelemen Hunor.

Vicepremierul declară că în acest moment nu se poate vorbi de un eșec în privința aderării României la Schengen: ”În acest moment, eu nu sunt de acord să discutăm despre un eșec. Nu suntem în fața unui eșec, suntem în faza pregătirilor și bineînțeles încercăm să-i convingem pe olandezi că suntem pregătiți și până în 8 decembrie ar fi iresponsabil din partea mea, cel puțin, din partea celor care se află la guvernare, să vorbim despre un eșec. Eu abordez în continuare optimist această chestiune și sper că vom reuși să-i convingem pe toți cei care în acest moment încă sunt sceptici, nu sunt împotriva aderării, dar au niște rețineri, de foarte multe ori din considerente de politică internă, în cazul premierului Rutte, să-i convingem că aceste dileme nu au o bază reală”.

Parlamentul olandez a votat o rezoluție prin care cere Guvernului să nu accepte aderarea României și Bulgariei la Schengen. Premierul Mark Rutte a spus în fața Parlamentului că țara sa nu se opune în principiu intrării statelor amintite în zona europeană de liberă circulație, dar a atras atenția că există în continuare unele probleme și a precizat că așteaptă atât raportul MCV, cât și rezultatul evaluării tehnice în privința Schengen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.