Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Klaus Iohannis a forţat Constituţia'. Un fost judecător CCR critică promulgarea Legii Bugetului înainte de verdictul Curţii

Inquam Photos / Octav Ganea
iohannis cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis a încălcat spiritul Constituţiei prin decizia de a promulga Legea Bugetului, deşi actul normativ, adoptat prin angajarea răspunderii Guvernului, se află în procedura de control constituţional a priori. Este opinia fostului judecător constituţional Toni Greblă, exprimată într-o declaraţie pentru STIRIPESURSE.RO.

UPDATE: Augustin Zegrean tranşează dezbaterea pe Legea Bugetului: Rămâne în vigoare chiar dacă la CCR se constată conflict constituţional

"Văzând spiritul Constituţiei, nu este posibil acest lucru (promulgarea unui proiect de lege care a fost contestat la CCR, n.r.). Am văzut că o altă lege, legea de corectare a OUG 114, nu a fost promulgată, pentru că a fost contestată la CCR. Legea nu face nicio distincţie în funcţie de felul între actele normative adoptate în procedură normală şi cele adoptată prin angajarea răspunderii. Din punctul meu de vedere, este încă o forţare a Constituţiei din partea preşedintelui", a explicat Toni Greblă.

Potrivit fostului judecător constituţional, "este regretabil că CCR este pusă într-o stituaţie complicată, să arbitreze nişte aventuri guvernamentale". "E o aventură politică în care s-a angajat PNL, aceea de a guverna cu 20% în Parlament. Nu poţi să guvernezi prin angajarea răpunderii. Asta nu e guvernare democratică", a precizat Toni Greblă.

Potrivit lui Greblă, şi anunţata ordonanţă de urgenţă pentru corectarea OUG 114 este neconstituţională, pentru că prevedere prorogarea unor măsuri deja intrare în vigoare.

România are buget, a declarat luni premierul Ludovic Orban, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea bugetului de stat şi legea bugetului asigurărilor sociale.

"Salut decizia preşedintelui României, care a promulgat şi legea bugetului de stat şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat. România are buget. Va trebui, în schimb, să rezolvăm o problemă care este creată de atacul la Curtea Constituţională al PSD împotriva legii de corectare a ordonanţei 114. Suntem pregătiţi cu soluţia. După cum bine ştiţi, o serie de măsuri de reformă, o serie de măsuri pe care le considerăm necesare, cum ar fi îngheţarea salariilor demnitarilor, cum ar fi prorogarea termenului de intrare în vigoare a pensiilor speciale pentru primari, adică amânarea cu un an. Se ştie că ordonanţa privind Codul administrativ este supusă controlului constituţional şi noi am introdus în legea de corectare a OUG 114 un articol prin care, practic, nu se plătesc pensii speciale pentru aleşii locali", a spus Orban, la începutul şedinţei de Guvern.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.