Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis a fost chemat urgent la Bruxelles: Are loc un summit extraordinar al Consiliului European

Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a fost chemat la un summit al liderilor celor 27 de state ale Uniunii Europene. Evenimentul va avea loc joi seară, la Bruxelles, după recunoaşterea de către Moscova a celor două republici autoproclamate din estul Ucrainei, a anunţat miercuri preşedintele Consiliului European, Charles Michel, relatează AFP şi Reuters.

"Acţiunile agresive ale Federaţiei Ruse încalcă dreptul internaţional, precum şi integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei. Ele aduc de asemenea atingere ordinii de securitate europeană", a anunţat preşedintele Consiliului European într-un comunicat.

Citește și: Criza ucraineană - Erdogan îl avertizează pe prietenul Putin

"Este important să rămânem uniţi şi hotărâţi şi să definim împreună abordarea noastră şi acţiunile noastre colective", a mai precizat responsabilul european în textul citat.

Summitul va fi unul cu prezenţă fizică şi va începe de la ora 19:00 GMT (21:00 ora României).

Citește și: Hackerii au dat iar atacul în Ucraina: Bănci ucrainene vizate, site-urile guvernului, parlamentului şi MAE, inaccesibile

"Recursul la forţă şi coerciţie pentru a modifica frontierele nu-şi are locul în secolul al XXI-lea. Ţin să vă mulţumesc pentru unitatea de care aţi dat dovadă în aceste ultime zile, în special prin adoptarea rapidă astăzi a unui set de sancţiuni de către Consiliu", a adăugat Charles Michel.

Aceste sancţiuni au fost aprobate marţi în unanimitate de miniştrii afacerilor externe ai Celor 27. Ele îi vizează în special pe deputaţii ruşi din Duma de Stat şi 27 de indivizi şi entităţi "care contribuie la subminarea sau ameninţarea integrităţii teritoriale a Ucrainei, a suveranităţii şi independenţei sale".

Citește și: FSB anunţă că a dejucat un 'act de terorism' în Crimeea anexată: Mai multe persoane arestate

Acestea prevăd, de asemenea, o interdicţie de a importa produse provenind din regiunile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk.

Summitul se va referi la "ultimele evoluţii", la modul în care poate fi protejată "o ordine internaţională bazată pe reguli", la modul în care "Rusia poate fi trasă la răspundere pentru actele sale" şi respectiv la felul în care "Ucraina şi poporul său pot fi susţinute suplimentar".

Citește și: Criza ucraineană - Răspunsul lui Putin pentru prietenul Erdogan

UE şi-a dat deja acordul luni pentru acordarea unui credit de 1,2 miliarde de euro Kievului, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.