Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis a SEMNAT: decizie importantă, în Anul Centenarului

klaus iohannis semneaza decrete

Președintele Klaus Ioahnnis a semnat, luni, decretul privind promulgarea Legii pentru înființarea Centrului Muzeal al Locomotivelor, potrivit căruia în municipiul Dej se pun bazele „Centrului Muzeal”, aflat în subordinea Ministerului Transporturilor, pentru promovarea istoriei și tehnicii feroviare.

Citește și: Săptămâna nebună. Jumătate din Guvernul Dăncilă pleacă. `Elementul` Tudorel Toader intră în linie dreaptă. Jocuri interesante în Coaliția PSD-ALDE (surse)

„Se înfiinţează, în judeţul Cluj, municipiul Dej, comuna Cuzdrioara, Centrul Muzeal al Locomotivelor, denumit în continuare Centrul Muzeal, structură de expunere a materialului rulant de cale ferată, de promovare a istoriei şi tehnicii feroviare, de importanţă naţională, în subordinea Muzeului Căilor Ferate Române aflat în structura Centrului Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară – CENAFER, denumit în continuare CENAFER, instituţie publică, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Transporturilor.”, se arată în textul proiectului de lege privind înființarea Centrului Muzeal al Locomotivelor .

Potrivit textului de lege, Centrul Muzeal are ca principale obiective:

„a) restaurarea, conservarea şi expunerea vehiculelor feroviare, cât şi a altor instalaţii sau subansamble folosite în sistemul feroviar românesc, în scopul promovării istoriei, tradiţiei, culturii sistemului feroviar din România, precum şi de prezentare către publicul larg a tehnicii feroviare naţionale;

b) organizarea de evenimente, editarea şi publicarea de materiale documentare în scopul promovării istoriei feroviare şi a trecutului feroviar românesc, precum şi a colecţiilor Centrului Muzeal;

c) atragerea, cu titlu de donaţie, şi achiziţionarea de noi materiale, exponate şi documente de importanţă care privesc trecutul feroviar românesc.

d) cercetarea istorică, documentarea pe teren şi realizarea de studii privind istoria şi cultura feroviară din România;

e) organizarea şi derularea de programe de şcolarizare şi perfecţionare profesională.”

Activitatea Centrului Muzeal este finanţată din bugetul CENAFER, iar instituția este condusă de către un expert coordonator, desemnat prin concurs organizat de către CENAFER, potrivit proiectului de lege.

La începutul anului, președintele României a solicitat Parlamentului să reexamineze proiectul de lege.

Ca urmare a cererii de reexaminare din partea șefului statului, Senatul a adoptat respectiva legea în martie 2018, iar Camera Deputaților a dat undă verde proiectului de lege, în calitate de for decizional, pe 10 octombrie 2018.

De asemenea, Klaus Iohannis a semnat și decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 78/2017 pentru modificarea și completarea Legii apelor nr. 107/1996.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.