DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Klaus Iohannis, declarații după primul CSAT cu premierul Mihai Tudose în componență / VIDEO

Inquam Photos / Octav Ganea
klaus iohannis cotroceni

Klaus Iohannis a anunțat ce s-a discutat în ședința CSAT la care a participat, pentru întâia oară, și noul premier, Mihai Tudose. Președintele a anunțat că România va avea pregătită o forță de intervenție ce poate participa la misiuni externe formată din aproape 3.000 de persoane.

”Prima temă dezbătută de către CSAT a reprezentat-o Implementarea Strategiei Globale a Uniunii Europene pe dimensiunea securitate și apărare, document strategic care consolidează rolul Uniunii Europene în domeniul securității și apărării, având ca scop îmbunătățirea capacității Uniunii de asigurare a propriei securități, atât la nivel intern, cât și extern.

Adoptarea Strategiei a determinat procesul de regândire a Politicii de Securitate și Apărare Comune (PSAC). Planul de implementare a Strategiei în domeniul securității și apărării stabilește un nivel superior de ambiție privind consolidarea acestei politici și este construit pe trei piloni principali: capacitatea de răspuns la situații de criză și conflict, consolidarea capacității de reziliență a partenerilor, respectiv protejarea Uniunii Europene și a cetățenilor săi.

Pentru țara noastră, implementarea Strategiei reprezintă o șansă de a contribui la depășirea dificultăților actuale întâmpinate de proiectul european, la consolidarea integrării europene și, totodată, de a se asigura că NATO continuă să rămână garantul securității.

Reamintim că, în cadrul Reuniunii Consiliului European de vară, care a avut loc în perioada 22-23 iunie a.c., la Bruxelles, au fost convenite o serie de inițiative: în ceea ce privește securitatea internă a UE, promovarea unor măsuri specifice care să vizeze, în principal, contracararea fenomenului radicalizării online, coordonarea privind prevenția și combaterea extremismului violent și a finanțării terorismului. Referitor la apărarea europeană, au fost abordate subiectele dezvoltării capabilităților și industriei de apărare și s-a decis lansarea procesului de cooperare structurată permanentă (PESCO), care este un cadru de cooperare pe teme precum lansarea de misiuni și operațiuni sau crearea de capacități de apărare.

De asemenea, au fost discutate propunerile de creare a unui Fond european pentru apărare și modalitatea de finanțare a Grupurile tactice de luptă ale UE.

În cadrul aceleiași Reuniuni de la Bruxelles, Președintele Klaus Iohannis a reiterat solicitarea României ca noile instrumente de securitate internă să fie aplicate unitar la nivelul UE, fără abordări distincte între statele membre aparținând spațiului Schengen și cele precum țara noastră, care sunt în așteptarea unei decizii de aderare la spațiul Schengen.

Următoarea temă de pe ordinea de zi a CSAT a fost analiza și aprobarea Forțelor Armate ale României care pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, sub egida NATO, UE, ONU și OSCE, în anul 2018.

Astfel, Armata României va putea participa cu 5.093 militari și civili, din care 1.793 militari și civili vor participa la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, iar alți 3.300 militari se vor afla în așteptare pe teritoriul național, cu posibilitatea de a fi dislocați la ordin. Forțele care pot fi puse la dispoziție de către Ministerul Afacerilor Interne vor cuprinde 1.865 militari și polițiști, 1.016 participând la misiuni și operații, iar alți 894 în așteptare.

Comparativ cu anul 2017, forțele Armatei României care participă la astfel de misiuni sunt cu 253 de militari mai mari, iar ale Ministerului Afacerilor Interne sunt mai mari cu 564 de militari și polițiști.”, a spus Klaus Iohannis după ședința CSAT.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.