Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis: 'Europa este, din păcate, marcată de ascensiunea extremismului, populismului, xenofobiei, intoleranţei şi naţionalismului nesănătos'

klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohanis a precizat că adoptarea Declaraţia de înfiinţare a unui Registru al Daunelor cauzate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei la Summmitul Consiliului Europei care a avut loc la Reykjavik, Islanda, este nu doar o reiterarea condamnării acestui război dus de Rusia, ci şi un prim pas care va duce la înfiinţarea unei structuri care să compenseze toate prejudiciile cauzate de război.

„Tocmai s-a terminat al patrulea Summit al Consiliului Europei, sub motto-ul «Uniţi în jurul valorilor noastre / Uniţi pentru Europa». Prin Declaraţia politică a Summitului pe care am adoptat-o, reafirmăm angajamentul nostru puternic faţă de valorile fundamentale ale Consiliului Europei şi voinţa politică de apărare a valorilor democratice. Facem astăzi un pas important în domeniul protecţiei internaţionale a mediului: am adoptat un document politic, parte a Declaraţiei Summitului, care afirmă recunoaşterea, la cel mai înalt nivel politic, a dreptului la un mediu curat, la un mediu sănătos şi durabil ca fiind un drept al omului aflat în strânsă legătură cu alte drepturi ale omului şi cu dreptul internaţional, impulsionarea activităţii Consiliului Europei în materie şi înfiinţarea, în viitor, a unui Comitet pentru mediu şi drepturile omului. Deci, iată, avem chiar o noutate – se recunoaşte la acest nivel, de lideri, că avem cu toţii dreptul la un mediu curat, la un mediu sănătos. Este un pas înainte care mie mi se pare foarte important”, a declarat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la finalul Summitului Consiliului Europei care a avut loc la Reykjavik, Islanda.

Iohannis a mai spus că Registrul Daunelor cauzate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, adoptat deă Consiliul Europei, este un prim pas care va duce la înfiinţarea unei structuri care va compensa toate prejudiciile provocate de război.

„Am adoptat şi Declaraţia de înfiinţare a unui Registru al Daunelor cauzate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, prin care reiterăm condamnarea fermă a agresiunii ruse împotriva Ucrainei, dar concretizăm şi o contribuţie a Consiliului Europei la contracararea consecinţelor războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Acest Registru constituie un prim pas pentru înfiinţarea unei structuri care să compenseze toate prejudiciile cauzate de război. Reafirmăm astfel angajamentul statelor participante faţă de importanţa realizării obiectivului aducerii în faţa justiţiei internaţionale a persoanelor responsabile pentru planificarea şi comiterea crimei de agresiune împotriva Ucrainei. România este un susţinător ferm al valorilor Consiliului Europei, cu precădere al celor privind statul de drept, valori care sunt câteodată supuse unor provocări în unele state membre”, a explicat preşedintele Iohannis.

„Totodată, valorile sale fundamentale - drepturile omului, democraţia şi statul de drept - trebuie menţinute în centrul atenţiei”, a mai precizat Preşedintele României, informează NEWS.RO.

„Pe lângă acestea, agenda de dezbateri a Consiliului Europei trebuie actualizată cu teme de interes pentru cetăţenii europeni. Contextul politic actual din Europa este, din păcate, marcat de ascensiunea extremismului, populismului, xenofobiei, intoleranţei şi naţionalismului nesănătos, precum şi de încercări de a acţiona împotriva valorilor noastre democratice fundamentale. De ce subliniez naţionalism nesănătos – naţionalismul, ca şi sentiment, este, în esenţă, unul pozitiv, dar dacă este exacerbat şi dus înapoi, în secolul XIX sau XVIII, poate să dăuneze grav unei societăţi democratice din secolul XXI. Este esenţial, în acest context, să acţionăm cu fermitate, inclusiv folosind instrumentele Consiliului Europei, pentru a combate toate aceste fenomene care atentează la drepturile omului, atentează la valorile şi principiile democratice din secolul XXI”, a concluzionat Klaus Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.