Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis își continuă tirul la adresa PSD: 'Proasta guvernare afectează bunăstarea tuturor comunităților locale'

Facebook
Klaus Iohannis imn

Klaus Iohannis a afirmat, vineri, că efectele proastei guvernări ale PSD afectează proiectele de dezvoltare și bunăstarea comunităților locale. Șeful statului susține că succesele comunităților arată că oamenii vizionari reușesc în ciuda obstacolelor, dar și că România s-ar putea dezvolta mai mult.

„Astăzi, însă, ne aflăm din păcate într-un context politic în care predomină proasta guvernare la nivel central și guvernarea în interesul câtorva politicieni. Efectele proastei guvernări se văd în gravele derapaje legale și instituționale care afectează puternic toate proiectele de dezvoltare şi, implicit, bunăstarea tuturor comunităților locale. În acest context politic nefast, succesele comunităților pe care le conduceți şi ale proiectelor pe care le-ați inițiat arată că oamenii hotărâți și vizionari reușesc în pofida dificultăților, dar mai arată și cât de mult s-ar putea dezvolta România fără această guvernare toxică.Proiecte de succes pot fi implementate oriunde – de la municipii reședință de județ, până la simple comune. Viziunea modernă și integratoare face însă diferența între proiecte izolate, necesare, dar poate nesustenabile, şi dezvoltarea pe termen lung, coerentă, sustenabilă, care generează bunăstare dincolo de granițele comunității, la nivel regional”, a afirmat Klaus Iohannis, într-un mesaj transmis cu ocazia Conferinței Urban Talks. Mesajul a fost citit de consilierul prezidențial Laurențiu Ștefan.

Citește și: Informații despre starea de sănătate a Tamarei Buciuceanu Botez! Cum se simte actrița

Șeful statului susține că fiecare comunitate ar trebui administrată în mod responsabil.

„Buna guvernare a comunităților locale, modernizarea şi dezvoltarea orașelor sunt teme cărora eu le-am dat o foarte mare importanță, atât ca Preşedinte al României, cât şi ca Primar al Municipiului Sibiu. Fiecare comunitate, indiferent de mărimea şi statutul ei, ar trebui să fie administrată în mod responsabil, profesionist, în interesul cetățenilor săi, eficient şi transparent.Mă bucur în mod deosebit că susținătorii unei astfel de viziuni au devenit o comunitate în creștere în România ultimilor ani. Un număr tot mai mare de experți, de cetățeni, de oameni de afaceri, dar și de reprezentanți ai autorităților locale au devenit tot mai preocupați de bună guvernare și s-au implicat profesional în dezvoltarea urbană, în crearea de orașe smart, în dezvoltarea conectivității și a sustenabilității. Acesta este viitorul orașelor și comunităților locale din România”, a subliniat Iohannis.

Citește și: Marius Budăi iese la rampă! Ce se întâmplă, de fapt, cu cele 400.000 de concedieri

Președintele României le-a transmis participanților la Conferința Urban Talks să se implice pentru ca motoarele comunităților locale să funcționeze la un nivel înalt.

„Orașele sunt agenții modernizării deoarece au resursele atât de necesare unei competitivități înalte: infrastructura și resursă umană educată. Acestea atrag investiții şi antrenează inclusiv dezvoltarea comunităților învecinate. Investiția în educație are un randament foarte bun, pentru că generează profit constant pe măsură ce trece timpul, spre deosebire de infrastructura care – din cauza uzurii inerente – necesită noi resurse pe măsură ce trece timpul. Motoarele modernizării sunt cooperarea, parteneriatele, dialogul şi participarea – în platforme, comunități, asociații, dar şi în partide politice – deoarece facilitează schimbul de expertiză şi de bune practici, colaborarea între comunități, experți, cetățeni şi aleși locali. Mesajul meu pentru dumneavoastră este: faceți ca toate aceste motoare ale comunităților locale să funcționeze la cei mai înalți parametri!”, se mai arată în comunicatul de presă.

Citește și: Lovitură pentru TVR! Tribunalul București a luat decizia! Contractul cu Dragoș Pătraru a fost reziliat ABUZIV

Klaus Iohannis a adăugat că primarii ar trebui să devină din inamici, parteneri onești ai cetățenilor.

„Cetățenii sunt deja activi şi implicați în guvernarea comunităților, mai ales în orașele mari. S-a format deja şi o masă critică de experți, dar este nevoie ca ea să crească rapid pentru a accelera modernizarea comunităților locale şi urbanizarea. Profesionalizarea funcționarilor din administrație trebuie să devină și ea, din promisiune, realitate. Liderii comunităților trebuie să devină din „inamici”, așa cum încă sunt percepuți din păcate de mulți cetățeni, parteneri onești ai acestora, ai experților, ai funcționarilor, ai oamenilor de afaceri preocupați de bunăstarea comunității. Fără ei, cercul virtuos al dezvoltării nu este complet pentru că ei iau deciziile şi, de multe ori, nimic nu se pune în mișcare fără voință politică. Dezvoltarea urbană în România poate ajuta inclusiv la recâștigarea încrederii cetățenilor în politică și la configurarea unui nou mod de a face politică, bazat pe onestitate și profesionalism și centrat pe interesul public și al cetățeanului”, a conchis șeful statului.

Citește și: Informații despre starea de sănătate a Tamarei Buciuceanu Botez! Cum se simte actrița .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.