Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, la decorarea unor artiști, la Palatul Cotroceni: 'Ultimele guvernări propun românilor iluzorii programe, birocrație și propagandă'

Klaus Iohannis cotroceni

Klaus Iohannis a declarat, la ceremonia de decorare a lui Ion Dichiseanu, a scuptorului și pictorului Alexandru Ghilduș, a directorului general al Muzeul de Istorie, Ernest Oberlander - Târnoveanu, că spre deosebire de artiști, ultimele guvernări au propus „iluzorii programe de finanțare a investițiilor în cultură și patrimoniu”.

„Am ocazia astăzi ca, în numele Statului Român, să evidențiez contribuția pe care ați adus-o, fiecare dintre dumneavoastră în domeniul său, culturii și patrimoniului țării noastre. Sunteți renumiți pentru cercetarea izvoarelor trecutului, sunteți iubiți pentru împărtășirea cu publicul a bogăției verbului și a gestului scenic, sunteți apreciați pentru măiestria culorii și formei în pictură și design. Vă doresc, doamnă Filitti, domnule Dichiseanu, domnule Mavrodin, domnule Ghilduş, să rămâneți și pe mai departe în mintea, în privirea și în sufletul multor generații de români”, a afirmat Klaus Iohannis, joi, la Palatul Cotroceni.

Citește și: Mare atenție! Șoferii pot rămâne mult mai ușor fără permis – Noile modificări din Codul Rutier

Acesta a amintit de Summitul de la Sibiu din 9 mai, unde cultura a fost plasată în rândul domeniilor prioritare ale UE, pe agenda strategică a Uniunii.

„În urma Summitului de la Sibiu din 9 Mai 2019, agenda strategică a Uniunii Europene a plasat cultura în rândul domeniilor prioritare ale Uniunii noastre. „Vom investi în cultură și în patrimoniul nostru cultural, care se află la baza identității noastre europene” este un angajament al fiecăruia dintre statele membre și al Uniunii în ansamblu. Proiectul european este opțiunea conștientă a europenilor responsabili de asumarea învățămintelor trecutului. A investi în cultură și în patrimoniul cultural înseamnă nu doar a asigura exercițiul unui drept fundamental al fiecărui european, ci și a întări coeziunea și competitivitatea Uniunii. În fața publicului, artiștii nu se pot prezenta altfel decât prin opera lor”, a completat Iohannis.

Citește și: Cutremur la Poliția Caracal! Decizia care răstoarnă situația actuală

Șeful statului a adăugat că ultimele guvernări nu s-au ocupat de investiții în cultură, ci doar au făcut propagandă.

„Spre deosebire de artiști, ultimele guvernări propun românilor iluzorii programe de finanțare a investițiilor în cultură și în patrimoniu, ale căror unice rezultate sunt noi și noi acte normative, birocrație și propagandă. Ca și în alte domenii, și în cultură trebuie să revenim la normalitatea unei guvernări al cărei scop trebuie să fie valorificarea deplină a potențialului creator al națiunii”, a explicat președintele Iohannis.

Citește și: Lovitură dură pentru Lucian Mîndruță! Acuzat de răspândirea de știri false

Șeful statului a mai spus că sunt vizibile contribuțiile artiștilor la societatea românească.

„Patrimoniul nostru cultural și operele care îl îmbogățesc zi de zi sunt cele mai vizibile contribuții ale societății românești la desăvârșirea identității europene - ca spațiu de valori și proiecte comune. Și dacă astăzi, în teatru, etnografie, muzeologie, pictură, design ori diplomație culturală, numele dumneavoastră sunt cunoscute și rostite cu respect, este și pentru că România și-a regăsit în dialogul cultural internațional locul binemeritat. Ați avut o contribuție deosebită, domnule Andrei Ţărnea, doamnă Paulina Popoiu, domnule Ernest Oberlaender-Târnoveanu, la succesul unui astfel de exercițiu de dialog cultural european: Sezonul cultural România-Franța. Doresc să vă felicit astăzi încă o dată!”, a subliniat Președintele României.

Citește și: Lovitură pentru bucureșteni! Facturi uriașe în sezonul rece

El a avut și un mesaj pentru artiștii prezenți joi la Palatul Cotroceni.

„Pe scena unei lumi tot mai interesate de diversitate, cultura română se prezintă cu cinste prin valoarea noilor sale generații de artiști. Pentru mulți dintre aceștia operele dumneavoastră sunt repere ale excelenței. Vă doresc să rămâneți, și pe mai departe, o sursă de energie și inspirație pentru cei tineri și să contribuiți la prestigiul culturii române, mulți ani de-acum înainte! Vă felicit și vă mulțumesc!”, a conchis Iohanis.

Citește și: Mare atenție! Șoferii pot rămâne mult mai ușor fără permis – Noile modificări din Codul Rutier

La Palatul Cotroceni a avut loc joi ceremonia de decorare a actorului Ion Dichiseanu, a lui Alexandru Ghilduș, constructor, pictor, sculptor și decorator român, a istoricului Georgeta Filitti, a lui Ernest Oberlander - Târnoveanu, director general al Muzeului Național de Istorie a României, București, a directorului general al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Paula Popoiu, a lui Andrei Țărnea, comisar al sezonului cultural Romania – Franţa, și a lui Henri Mavrodin, artist plastic.

Citește și: Cutremur la Poliția Caracal! Decizia care răstoarnă situația actuală .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.