Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, mesaj la Târgul Internațional INDAGRA

inquamphotos.com / Octav Ganea
klaus iohannis indagra

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 31 octombrie a.c., un mesaj în cadrul deschiderii celei de-a XXIII-a ediții a Târgului Internațional INDAGRA. Mesajul a fost prezentat de către domnul Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial - Departamentul Politici Economice și Sociale.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„Domnule Președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României,

Domnule ministru,

Stimați reprezentanți ai corpului diplomatic,

Stimați fermieri și agricultori,

Doamnelor și domnilor,

Mă bucur să salut deschiderea Târgului Internațional INDAGRA 2018, unul dintre cele mai importante evenimente expoziționale din România.

Felicit Romexpo, liderul industriei românești de târguri și expoziții, pentru modul în care, și în acest an, a reușit să îmbine tradiția cu experiența și calitatea la standarde internaționale, în beneficiul expozanților, al consumatorilor și al agriculturii românești.

Forța unor evenimente precum INDAGRA demonstrează că este pe deplin justificată încrederea în capacitățile întreprinzătorilor de a valorifica potențialul imens de care beneficiază România în agricultură.

Sunt convins că, prin asemenea târguri și expoziții, România devine un hub regional important pentru sectorul agricol și pentru piața de profil.

În ultima perioadă, sunt dezbătute intens, la nivel european, provocările viitorului în agricultură. Sunt vizate noi abordări - distribuirea mai echitabilă a plăților directe, ambiții mai mari legate de mediu și schimbările climatice, dar și preocupări esențiale pentru cercetare și inovare în agricultură.

Să nu uităm că România va avea responsabilitatea, în perioada următoare, de a coordona stabilirea noii Politici Agricole Comune. Vă invit, pe toți cei care cunoașteți realitățile din agricultură, să vă implicați activ în acest proces.

Cu toții ne dorim o creștere a performanțelor în agricultură, în zootehnie, în industria alimentară. Fermierii și întreprinzătorii din sectorul agricol investesc continuu în creșterea competitivității și adaptarea la exigențele pieței. Tocmai de aceea, ei așteaptă o gestiune responsabilă, din partea statului, a problemelor sau situațiilor de urgență care țin de competența autorităților naționale.

În acest sens, era imperativ pentru România să se fi reușit prevenirea pestei porcine africane, fenomen care s-a extins agresiv și necontrolat. În ciuda precedentelor și a avertismentelor, situația ne-a găsit nepregătiți, încă o dată, în fața celui mai grav flagel cu care s-a confruntat zootehnia românească în ultimii ani.

Sper, pentru viitor, că aceasta va fi o lecție învățată, care va conduce la acțiuni și decizii responsabile, astfel încât pagubele să fie evitate iar resursele bugetare să fie alocate nu pentru despăgubiri, ci pentru investiții.

Am insistat în mai multe rânduri asupra importanței competitivității externe a sectorului nostru agro-alimentar. În ultimii ani, deficitul comercial s-a adâncit tot mai mult, cea mai semnificativă influență provenind, ca și anul trecut, din comerțul cu carne și produse din carne și cel cu legume și fructe. În plus, la nivelul produselor alimentare, importurile au depășit exporturile pentru toate categoriile.

Așa cum am mai spus, nu este suficient doar să producem, adică să avem recolte bune. Este esențial să și creăm, să generăm valoare adăugată ridicată. Aceasta înseamnă să avansăm pe lanțul procesării, pentru noi oportunități de piață și exporturi mai valoroase. Doar așa putem inversa evoluția actuală, bazată pe importuri mari de produse agroalimentare.

Avem nevoie, în acest sens, să promovăm în continuare, în mod inteligent, produsele tradiționale atestate, care să devină o carte de vizită autentică pentru potențialul agriculturii noastre.

Consider că politicile de sprijin pentru agricultură și pentru dezvoltarea satului românesc trebuie să se bazeze, tot mai mult, pe aportul tinerilor. Atragerea tinerilor către agricultură, dar către o agricultură modernă, ghidată de inovație și tehnologie, ar putea fi motorul de creștere al acestui domeniu esențial.

Astfel, încurajez dezbaterile unde fermierii, agricultorii, specialiștii caută să identifice soluții concrete la provocările și oportunitățile existente. Încurajez formularea de politici alternative care să fie propuse autorităților. O schimbare cu adevărat sănătoasă vine din interiorul agriculturii, de la oamenii dedicați acesteia, nu neapărat din afara ei. Agricultorii sunt oameni de nădejde, oameni hotărâți și harnici, care pun suflet în munca lor.

Vă felicit pentru consecvența și determinarea eforturilor dumneavoastră!

Vă urez succes și declar deschis Târgul Internațional INDAGRA – 2018!”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.