DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Klaus Iohannis, mesaj special pentru SRI: explică rolul Serviciului, în contextul războiului din Ucraina

iohannis sri

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Serviciului Român de Informații. Iohannis a explicat că rolul SRI, în contextul războiului din Ucraina, este unul foarte important pentru că există riscul atacurilor cibernetice sau economice.

„Ziua Serviciului Român de Informații” ne oferă prilejul de a sublinia rolul esențial al acestei instituții în protejarea valorilor democratice și promovarea intereselor naționale ale României și ale aliaților săi, în realizarea securității naționale, în asigurarea respectării drepturilor și libertăților cetățenilor și apărarea statului de drept.

Reputația de care vă bucurați astăzi în rândul partenerilor, colaboratorilor și beneficiarilor este rezultatul unui management eficient și al profesionalismului celor care lucrează în cadrul Serviciului Român de Informații.

Pandemia de COVID-19 a schimbat pentru multe instituții din țara noastră ordinea priorităților și a direcțiilor de acțiune, impunând, totodată, un ritm de reacție mai alert. În acest context dificil, Serviciul Român de Informații și-a îndeplinit rolul constituțional și legal la înalte niveluri de performanță.

Mai mult, dumneavoastră, cei care lucrați în cadrul SRI, ați obținut rezultate remarcabile și ați reușit să gestionați situații noi și foarte complexe generate de pandemie. Contribuțiile aduse s-au dovedit foarte importante pentru obiectivul statului român de a proteja și salva cât mai multe vieți, limitând, pe cât posibil, răspândirea acestei boli necruțătoare.

Unele riscuri, aparent difuze, se pot dovedi că au un impact major la nivelul societății românești. Este meritul dumneavoastră că, în urma unor evaluări competente, le semnalați rapid factorilor de decizie și apreciez eforturile depuse pentru a spori viteza de reacție și pentru a asimila tehnologii de ultimă generație.

Menținerea standardelor de performanță și capacitatea de a inova continuu trebuie să fie corelate cu nivelul de protecție pe care îl oferim cetățenilor, modernizarea fiind o parte imperativă a responsabilității dezvoltării instituției dumneavoastră.

Deciziile strategice adoptate de statul român se fundamentează în bună măsură și pe informările în format instituțional cu privire la temele de securitate națională. Dimensiunea anticipativă a evaluărilor, dar și abordarea sintetică a analizelor specifice sunt foarte importante în procesul de decizie.

Agresiunea militară ilegală a Federației Ruse împotriva Ucrainei ne obligă să ne concentrăm eforturile asupra noii crize din vecinătatea noastră și, în mod evident, asupra diminuării riscurilor la adresa securității naționale generate de aceasta.

Dumneavoastră vă revine responsabilitatea de a contribui, potrivit competențelor legale, la eforturile de asigurare a securității cibernetice a României, precum și la apărarea intereselor economice, urmărind cu prioritate, în actualul context, posibilele riscuri la adresa securității energetice și a celei alimentare.

La acestea se adaugă fenomenul migrației ilegale, terorismul internațional, dar și fenomenele generate de amenințările de mediu.

Rolul Serviciului Român de Informații este unul esențial în ansamblul sistemului național de securitate. Va trebui să acționați preventiv și eficient, ca și până acum, într-un mediu de securitate din ce în ce mai impredictibil pentru a vă îndeplini cu succes misiunile.”, scrie Klaus Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.