Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, mesaj transmis în cadrul evenimentului 'Forumul digital digital IV - viitorul digital al Europei'

Semnare decret referendum, Administratia Prezidentiala
Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis marți, 7 mai ac, la București, un mesaj în cadrul evenimentului "Digital International Forum IV - viitorul digital al Europei". Mesajul a fost prezentat de domnul Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial - Departamentul Politici Economice și Sociale.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului transmis în limba engleză, precum și traducerea acestuia în limba română:

"Excelențele voastre,

Doamnelor si domnilor,

Dragi musafiri,

Mă bucur să vă felicit pentru a patra ediție a Forumului Digital International. Este potrivit doar să avem o dezbatere asupra societății digitale, chiar înainte de summitul "Viitorul Europei" de la Sibiu. Acest eveniment este dedicat viitorului prosperității și securității noastre, motiv pentru care este important să fim clari atât în ​​ceea ce privește provocările, cât și oportunitățile.

Revolta bazată pe date este provocarea majoră a generației noastre și, împreună, trebuie să putem oferi un răspuns vizionar cu privire la viitorul economiei europene.

Așa cum îmi place să spun - împreună, suntem mai puternici decât suma părților noastre. De aceea, piața unică reprezintă cea mai importantă realizare a Uniunii Europene. Este convingerea noastră că aceasta are nevoie de consolidare și aprofundare. Acesta a fost un obiectiv clar al Președinției române a Consiliului UE.

Citește și: Ciprian-Constantin Șerban: 'România are un potențial imens de dezvoltarea prin sectorul de gaze naturale din Marea Neagră'

Finalizarea pieței unice digitale va contribui în mod semnificativ la unitatea, securitatea și prosperitatea Europei. În mod esențial, este nevoie să ne consolidăm eforturile comune privind securitatea informatică și infrastructura digitală, în strânsă cooperare cu partenerii noștri asemănători din întreaga lume.

Revoluția digitală transformă toate aspectele economiilor noastre, chiar și normele sociale. În timp ce salutăm beneficiile, trebuie, de asemenea, să fim pregătiți să abordăm costurile generate de această transformare, ceea ce presupune solidaritate și coeziune.

O piață unică aduce beneficii uriașe în ceea ce privește creșterea convergenței digitale a diferitelor regiuni și sectoare în întreaga UE și răspândirea nu numai a tehnologiei, ci și a dezvoltării sociale.

Dragi prieteni,

Să ne confruntăm cu asta. În ciuda diferitelor sale avantaje, Europa riscă să rămână în urmă în rasa digitală globală, atunci când vine vorba de promovarea jucătorilor de clasă mondială în noua economie digitală. Din acest motiv, este esențială dezvoltarea unei piețe unice profunde și diversificate.

Este corect să avem obiective ambițioase pentru viitorul nostru comun. De asemenea, trebuie să creăm mediul de afaceri adecvat pentru a stimula investițiile pe termen lung în creativitate, inovare și tehnologie.

Luna trecută, am găzduit, la Palatul Cotroceni, Forumul european pentru spirit antreprenorial, un eveniment dedicat antreprenoriatului și inovării în Uniunea Europeană. Cred că această direcție este o parte esențială a soluției pentru economia digitală.

Antreprenorii joacă un rol crucial în sporirea competitivității economice a viitorului. Uniunea noastră trebuie să încurajeze spiritul antreprenorial și trebuie să promovăm o abordare mai riscantă în ceea ce privește inovarea.

Avem nevoie de o nouă viziune și de acțiuni îndrăznețe pentru a sprijini competitivitatea IMM-urilor europene. Aș saluta acest lucru ca pe un punct de referință pentru agenda strategică a următoarei Comisii Europene. Este imperativ să se stabilească o viziune clară, dublată de planuri de acțiune specifice și resurse financiare dedicate inovării, investirii și comerțului mai mult.

În România, cu 6% din PIB, sectorul digital reprezintă un factor important al creșterii și inovării, inclusiv în domeniul securității digitale. Companiile și specialiștii noștri sunt recunoscuți pe plan internațional și, îndrăznesc să spun, România are potențialul de a deveni un centru regional de inovare.

Ecosistemul digital local este unul tânăr și dinamic. Companiile de IT au urcat în ultimii 5-6 ani, numărul start-up-urilor sa dublat, în timp ce piața are 15% cifre anuale de creștere. Producția este puternic orientată spre export, cu trei sferturi din producție realizată pentru parteneri în cadrul pieței unice și în Statele Unite.

Dragi musafiri,

Start-up-urile au nevoie de un mediu de afaceri prietenos pentru a se dezvolta și prospera. În plus, este esențial să se abordeze agenda de dezvoltare a educației și nevoia de a acumula abilitățile tinerei generații.

Prosperitatea noastră viitoare vine să câștige prin integrarea lumii online și offline. De la furnizarea serviciilor educaționale, gestionarea provocărilor urbane, la sistemele de energie și transport sau furnizarea de diagnostice medicale, este clar că digitalizarea generează beneficii întregii societăți.

Dezvoltarea industriei 4.0 aduce un potențial uriaș, în special în industria automobilelor și în alte sectoare de producție inteligente. România are o participație importantă în viitorul acestor industrii.

Citește și: Viorica Dăncilă, comentariu acid ca adresa lui Iohannis: 'Vrea să vadă ceea ce de fapt a investit Guvernul' (VIDEO)

În acest sens, guvernele trebuie să ofere politici responsabile, pentru a construi o rezistență pe termen lung a economiei, mai degrabă decât măsuri populiste pe termen scurt, care impun costuri pentru generațiile următoare.

De fapt, digitalizarea administrației publice ar trebui să fie o prioritate majoră pentru toate guvernele. Tehnologia oferă o modalitate clară și ușoară de a furniza servicii publice și de a reduce birocrația și corupția, atât în ​​beneficiul cetățenilor, cât și al întreprinderilor.

Doamnelor si domnilor,

Aș dori să închei prin a vă invita să faceți tot ce este mai bun cu această ocazie și să aveți o dezbatere vibrantă despre viitorul nostru digital!

Mulțumesc foarte mult!"

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.