Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis o taxează DUR pe Viorica Dăncilă - De ce vrea președintele să-i strice vacanța premierului

Inquam Photos/ Octav Ganea
Dancila Iohannis

Iohannis o taxează dur pe Viorica Dăncilă pentru că nu-l informează! Foștii premieri Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose şi-au delegat atribuţiile de premier la fel ca Viorica Dăncilă, pe perioada cât au fost premieri, însă în cazul lor Klaus Iohannis nu a sesizat Curtea Constituţională. Iohannis a cerut astăzi CCR să soluționeze un conflict juridic între premier și președinte, motivând că Dăncilă nu l-a informat că intră în concendiu.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu i-a delegat pe 17 ianuarie 2017 vicepremierului Sevil Shhaideh atribuţiile de şef al Executivului, cât timp el se va afla în Statele Unite ale Americii pentru a participa la inaugurarea preşedintelui ales, Donald Trump.

Potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial, "în perioada 18-22 ianuarie 2017, doamna Sevil Shhaideh, viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale, administraţiei publice şi fondurilor europene, exercită atribuţiile prim-ministrului privind conducerea operativă a activităţii Guvernului României".

Prim-ministrul Mihai Tudose şi-a delegat atribuţiile pentru perioada minivacanţei de Sfânta Maria vicepremierului Marcel Ciolacu, potrivit unei decizii publicate pe 10 august 2017 în Monitorul Oficial.

'Prioritate' la prezentarea raportului: ministrul Valentin Popa EXPLICĂ de ce a picat fiica sa la admiterea la facultate

„În perioada 11-15 august 2017, domnul viceprim-ministru Ion Marcel Ciolacu exercită atribuţiile prim-ministrului privind conducerea operativă a activităţii Guvernului României”, se arată în decizia premierului Mihai Tudose, publicată în Monitorul Oficial.

Premierul Viorica Dăncilă i-a delegat atribuţiile de prim-ministru lui PaulStănescu, pe perioada cât se află în concediu.

"In perioada 6 - 13 august 2018, domnul Paul Stanescu, viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, exercita atributiile prim-ministrului privind conducerea operativa a activitatii Guvernului Romaniei", potrivit deciziei publicate în Monitorul Oficial.

Președintele Klaus Iohannis a sesizat vineri Curtea Constituţională privind soluționarea conflictului juridic de natură constituțională dintre Prim-ministrul României și Președintele României. Motivul - Viorica Dăncilă nu l-a informat că intră în concediu şi a desemnat un alt membru al Guvernului să exercite atribuţiile sale.

"Prin omisiunea prim-ministrului României de a aduce la cunoştinţa preşedintelui României imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile în perioada 6 - 13 august 2018 şi acţiunea acestuia de a desemna un alt membru al Guvernului să exercite, cu caracter temporar, atribuţiile de prim-ministru prin emiterea unui act (Decizia nr. 247/2018) cu depăşirea competenţelor stabilite de Legea fundamentală, s-a ivit un conflict juridic de natură constituţională între cele două autorităţi (...). Procedând în acest mod, prim-ministrul României se situează în afara cadrului constituţional prevăzut de art. 107 alin. (3) din Constituţie", se arată în cerere.

De asemenea, Iohannis susține în sesizare că interimatul pe perioada concediului Vioricăi Dăncilă trebuia numit de președinte prin decret. O astfel de situație a fost în 2015, când Victor Ponta a intrat în concediu medical, dar procedura nu a fost similară în cazul lui Mihai Tudose.

"Referitor la ipoteza în care prim-ministrul este în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, art. 107 alin. (3) din Constituție prevede: „Dacă primul-ministru se află în una dintre situațiile prevăzute la articolul 106, cu excepția revocării, sau este în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, Președintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilității exercitării atribuțiilor, încetează dacă primul-ministru își reia activitatea în Guvern”. În același sens sunt și dispozițiile art. 9 din Legea nr. 90/2001, potrivit cărora: „(1) Dacă primul-ministru se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 5 sau este în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, Președintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul pe perioada imposibilității exercitării atribuțiilor încetează dacă primul-ministru își reia activitatea în Guvern în cel mult 45 de zile.(...) Așadar, având în vedere poziția constituțională a prim-ministrului, în cazul în care acesta se află în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, Președintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului", se arată în sesizarea președintelui Klaus Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.