Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, reacție după referendumul pentru familie: președintele, apel la unitatea poporului

Klaus Iohannis cotroceni

Președintele Klaus Iohannis își asumă rolul de mediator al societății și lansează un apel la unitate și renunțare la discursul bazat pe ură, promovat în ultima perioadă, în pregătirea referendumului pentru familie.

”Atunci când pacea socială este pusă în pericol, și avem, din păcate, suficiente exemple în acest sens în ceea ce s-a întâmplat în România ultimelor săptămâni, în pregătirea referendumului pentru modificarea Constituției, este nevoie de o abordare matură și o deschidere către dialog a tuturor actorilor relevanți din societate.

Primul pas către restabilirea păcii sociale este abandonarea discursului urii și asumarea faptului că numai prin toleranță putem depăși, împreună, acele falii care riscă să ne dezbine.

Să lăsăm trecutului toate aluviunile de ură, indignare, gânduri negre și să ne îndreptăm energiile către viitorul nostru! Să facem pentru toți românii o țară în care să trăim în bună înțelegere, fără spaime și tulburări provocate de pericole imaginare!

România aparține tuturor românilor! Deși diferiți, suntem toți români și vrem să mergem mai departe împreună într-o țară care și-a însușit și respectă principiile și valorile comune europene.

Reiterez aici angajamentul nostru ferm de a întreprinde toate demersurile necesare pentru evitarea, pe viitor, a oricăror acțiuni care se fundamentează pe încălcarea demnității umane.”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a ținut să precizeze că Anul Centenarului ar trebui să reprezinte unul al unității și al respectului drepturilor fundamentale.

”Celebrarea celor o sută de ani de la desăvârșirea unității naționale trebuie să se realizeze în spiritul respectului față de drepturile și libertățile fundamentale. Nu trebuie să uităm niciodată că aproape jumătate din parcursul României moderne a fost marcat de dictaturi odioase.

Diferența fundamentală dintre momentul remarcabil 1918 și tragicul an 1941 este tocmai modul în care înaintașii noștri s-au raportat la valori. Toleranța, solidaritatea, patriotismul civic au fost înțelese atât de diferit și de contrastant la distanță de doar o generație.

Fără democratizarea societății românești și deschiderea ei către minorități, viabilitatea actului de la 1 Decembrie 1918 ar fi avut mult de suferit, riscând chiar să nu fie recunoscut pe plan internațional. Centenarul României Moderne Unite se referă nu doar la trecutul nostru, cât mai ales la viitorul ei.

Dacă, după un secol în care am înfruntat furtunile istoriei, suntem cu toții în aceeași casă, în Sala Unirii, putem spune că ne-am însușit lecțiile trecutului și că putem avansa ca societate doar prin coagularea energiilor tuturor românilor, prin acceptarea celuilalt și înțelegerea faptului că, deși putem fi diferiți, avem drepturi egale”, a mai declarat Klaus Iohannis.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.