Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, victorie la CCR: Potenţiala politizare a conducerii ANCOM, declarată neconstituţională

Inquam Photos / George Calin
CCR

Curtea Constituţională anunţă că a admis parţial sesizarea preşedintelui Iohannis cu privire la Legea care modifică Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 22/2009 privind înființarea Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

CCR a decis, cu majoritate de voturi, în ceea ce privește dispozițiile art.I pct.1 și ale art.II și cu unanimitate de voturi în ceea ce privește celelalte dispoziții:

1. A admis obiecția de neconstituţionalitate și a constatat că dispozițiile art.I pct.2 [cu referire la art.11 ind. 1], art.I pct.2 [cu referire la art.11 ind. 2 alin.(5) și alin.(10] și ale art.II din Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.22/2009 privind înființarea Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații sunt neconstituționale;

2. A respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispoziţiile art.I pct.1 [cu referire la art.11 alin.(2), (3) și (5)] din Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.22/2009 privind înființarea Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

  • Textul legii atacate la CCR, AICI!

Pe 8 septembrie, Senatul a adoptat decizional proiectul de lege prin care funcţia de preşedinte al ANCOM este asimilată uneia de ministru, iar cea de vicepreşedinte al instituţie e asimilată funcţie de secretar de stat. Salariul preşedintelui instituţiei ete stabileşte la nivelul a 5 salarii medii la nivelul instituţiei, aferente lunii ianuarie a fiecărui an, iar cel al vicepreşedinţilor ANCOM la nivelul a 4,5 salarii medii, mai prevede propunerea legislativă.

Klaus Iohannis a atacat posibilitatea ca patru dintre cei șapte membri ai Comitetului de reglementare al ANCOM, autoritatea care reglementează sectorul de 3,5 miliarde euro al comunicațiilor electronice, să dețină concomitent și calitatea de membru al unui partid politic, susţinând că această prevedere contravine obligațiilor asumate de România în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Totul a plecat de la o inițiativă a deputatului PSD Florin Iordache, pe fondul revenirii lui Sorin Grindeanu în fruntea acestui partid, dar legea a trecut de Parlament cu sprijinul PNL.

Această prevedere legată de statutul de membru de partid este cea mai importantă dintre cele declarate neconstituţionale. În schimb, prevederile prin care funcţia de preşedinte ANCOM asimilată celei de ministru şi salarizarea acestuia sunt constituţionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.