Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kolinda Grabar-Kitarovic, la Summitul celor Trei Mări: Croația vine acum, la București, cu 11 proiecte concrete, în valoare totală de peste 12 miliarde de euro

wikipedia.org
kolinda grabar kitarovic

Președintele Croației, Kolinda Grabar-Kitarovic, a declarat luni, în deschiderea Forumului de Afaceri din cadrul Summitului celor Trei Mări, că țările organizatoare ale forumului pot fi „coloana vertebrală a convergenței UE”, iar Croația a venit la București cu 11 proiecte de cooperare, scrie Mediafax.

„Putem să facem în așa fel încât țările noastre să devină coloana vertebrală a convergenței economice a Uniunii Europene, chiar dacă diferențele dintre noi sunt încă destul de vizibile. Cred că la acest forum se vor identifica cele mai importante aspecte pentru dezvoltarea proiectelor noastre comune”, a spus Kolinda Grabar-Kitarovic.

„Anul trecut, la Varșovia, s-a creionat necesitatea de a prezenta, în cadrul platformei noastre (n.n.- Inițiativa celor Trei Mări), o listă scurtă cu proiecte concrete de cooperare. Croația vine acum, la București, cu 11 proiecte concrete, în valoare totală de peste 12 miliarde de euro Dintre acestea, șapte proiecte sunt în domeniul transporturilor, trei în domeniul energetic și unul în comerțul electronic”, a spus președintele Croației. Kolinda Grabar-Kitarovic a exemplificat câteva din aceste proiecte, printre care conducta de gaze Muntenegru-Adriatica, modernizarea liniei ferate care leagă Marea Baltică de sud-estul Europei, apoi Via Carpatica - linie ferată destinată transporturilor de marfă „la care Croația ar trebui să se alăture” - și Coridorul 11 Feroviar, supranumit și „Calea ferată de Chihlimbar”, dar și proiecte din domeniul transporturilor fluviale.

Președintele Croației a mai anunțat că în octombrie, la Zagreb, se fa desfășura un forum de comunicații digitale, în cadrul aceleiași Inițiative a celor Trei Mări.

Citește și: Mihai Daraban: 'Oamenii de afaceri au capacitatea de a transforma viziunile în realitate'

La Bucureşti se desfășoară, luni și marți, Summitul celor Trei Mări - Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Adriatică - un proiect care reuneşte 12 ţări, respectiv Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.

Proiectul are ca obiectiv cooperarea în domeniul energetic, precum şi în cel al infrastructurii de transport şi de comunicaţii între statele membre.

În marja Summitului, la Romexpo are loc, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, prima ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, co-organizat de Administraţia Prezidenţială a României şi Camera de Comerţ şi Industrie a României, în cooperare cu Consiliul Atlantic al Statelor Unite şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

La Forumul de Afaceri participă delegați de companii şi oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul Iniţiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai instituţiilor financiare europene şi internaţionale, precum şi reprezentanţi ai think-tank-urilor şi mediului academic.

Citește și: Sorina Pintea: 43 de pacienţi din România sunt pe listele de aşteptare pentru a primi un transplant cu celule stem

Reprezentarea statelor participante la Summitul de la Bucureşti este asigurată la cel mai înalt nivel, prin prezenţa anunţată a nouă preşedinţi de stat, doi preşedinţi de parlamente naţionale, un prim-ministru şi un ministru al Afacerilor Externe.

Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră. Primele două Summituri ale Iniţiativei au avut loc la Dubrovnik, în 2016, şi la Varşovia, în 2017.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.