Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kovesi a lansat contraatacul şi DESFIINŢEAZĂ, punct cu punct, motivele invocate în cererea de revocare

Inquam Photos/ Octav Ganea
Laura Codruta Kovesi

Invitată la dezbaterea CSM, şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi a început contraatacul şi a desfiinţat, punct cu punct, motivele invocate de ministrul Justiţiei în cererea de revocare. Kovesi susţine că motivele expuse în cerere sunt nereale.

Citeşte şi: ULTIMA ORĂ – Lovitură GREA: Procurorii cer ANI GREI de ÎNCHISOARE pentru Victor Ponta şi Dan Şova

"DNA a înregistrat cele mai bune rezultate de la înfiinţarea instituţiei. Am să trec direct la analiza motivelor din propunerilor de revocare.

Motivarea vizează încălcarea repetată a Constituţiei. La o simplă accesare a CCR veţi observa că sunt 50 de admiteri. Nu a existat niciodată o cerere de schimbare a şefului instiţuţiei. S-au constat 13 conflicte de constituţionalitate, dar nu e nimic unic în asta. Ne dovedeşte că există interpretări diferite. Dacă astfel de situaţii nu a există, CCR nu şi-ar avea rostul.

Ce este însă interesant e că prin raportul scris, Ministrul Justiţiei aplică retroactiv deciziile CCR.Practic reproşează unui magistrat că nu a prevăzut o astfel decizie.

În ceea ce priveşte punctul 2 – decizia 68 din 2016 a CCR-  DNA şi-a arogat competenţe. (...) Aş vrea să arăt că şi în acest caz îmi reproşează că nu m-am gândit că aş putea să intru în conflict cu altă instituţie, că se poate ca CCR să decidă că e un conflict instituţional. Am respectat dispoziţiile legale, jurisprudenţa ÎCCJ şi a Currţii Europene a Drepturilor Omului.  (...) O să găsiţi în pagina 7 şi 8 a raportului.

Am ajuns la punctul 3, care se referă la decizia 611 a CCR. Motivul pentru revocare e că nu am dat curs celor 3 invitaţii de a mă prezenta la comisia de anchetă. Aş vrea să vă spun că am răspuns la toate solicitările, am răspuns în scris.Nu m-am prezentat ş i am răspuns în scris că nu am date sau documente privind activitatea comisiei. S-a făcut o verificare a Inspecţiei Judiciare şi s-a constatat că nu am încălcat nicio prevedere. Faptul că răspunsul nu a fost mulţumitor, nu e o eventuală încălcare a prevederilor legale şi constituţionale.

Ce ne facem cu magistraţii care zilnic aplică prevderi din codul de procedură penală şi CCR decide că sunt neconstituţionale? O să sancţionăm toţi magistraţii că nu au prevăzut o decizie a CCR?",  a declarat Laura Codruţa Kovesi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.