Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kovesi iese la rampă după declarațiile lui Daniel Morar: 'Nu-și amintește exact. Procurorii au aplicat protocolul sub Morar'

Inquam Photos/ Octav Ganea
Kovesi bilant

Fostul procuror şef al DNA, Daniel Morar, a declarat, pentru blogul jurnalistei Sorina Matei, că imediat după ce i s-a adus la cunoştinţă protocolul SRI-PÎCCJ a anunţat-o pe Laura Codruţa Kovesi, procuror general la acea vreme, că nu îl va respecta, unele dintre dispoziţii încălcând legea. Într-o intervenție la Europa FM, șefa DNA îl contrazice, susținând că protocolul de colaborare a DNA cu SRI s-a aplicat și atunci când Daniel Morar a condus DNA.

„Cu dl Morar am avut mai multe convorbiri telefonice. Nu-mi doresc să intru în polemică cu dânsul. Sunt convinsă că a vrut să lămurească într-un anumit fel lucrurile și probabil (...) nu și le amintește exact. Protocolul care a fost semnat în 2009 cu SRI a fost aplicat în DNA. El a fost comunicat în DNA imediat după semnare. Cu aprobarea procurorului-şef al Direcţiei, s-a dispus multiplicarea şi s-a comunicat tuturor procurorilor din subordine. A fost distribuit procurorilor din subordine pentru luare la cunoştinţă, ulterior procurorii din subordine au aplicat acest protocol, sunt în arhiva instituţiei numeroase adrese semnate chiar de către domnul Morar, adrese trimise la SRI în temeiul documentului semnat. Deci există dovezi scrise că acest protocol s-a aplicat. Apoi, singura observaţie pe care a făcut-o DNA la momentul încheierii protocolului şi discuţiile referitoare la acest protocol nu au vizat legalitatea protocolului, ci practic DNA dorea să aibă un protocol direct cu SRI, iar comunicarea cu SRI să nu se facă prin procurorul general, ci în mod direct (...) S-a constituit un grup de lucru care a elaborat un proiect de protocol, acest proiect a fost distribuit tuturor structurilor de parchet. În 2009 lucrau cam 2.500 de procurori în România. Toţi au citit protocolul, au făcut observaţii scrise, unele au fost chiar inserate în protocol. Acest protocol a fost aplicat de mii de magistraţi timp de 7-8 ani de zile, nimeni nu a făcut vreodată vreo sesizare că ceva ar fi nelegal. Mai mult, domnul a exercitat atribuţii de procuror general, dumnealui dacă considera că protocol nu era legal, putea oricând să îl denunţe. Dar acest lucru nu s-a îmtâmplat.”, a declarat Kovesi.

Kovesi a adăugat că și alte instituții au avut protocoale cu SRI înainte de 2009

„Existau mai multe protocoale semnate cu SRI. Și anume, un protocol semnat în 2003 între DNA și SRI, care se aplica de către DNA și care a fost denunțat prin acest protocol semnat în 2009, a existat și un alt protocol semnat de Parchetul General și SRI și un al treilea protocol semnat de Parchetul Curții de Apel și SRI. Deci, aveam trei protocoale anterioare 2009 semnate cu SRI. Erau secrete la acel moment, nu înțeleg de ce sunt secrete acum. Dacă acel protocol din 2009 a fost declasificat, de ce nu putem declasifica și pe cele anterioare?”, a spus Kovesi, adăugând că protocolul din 2009 nu a fost o noutate în justiție.

Cât despre protocolul SRI-DNA, șefa DNA a spus că protocolul era unul de cooperare instituţională și nu de colaborare, care, din punct de vedere juridic, înseamnă altceva.

„Nu există noţiunea de echipă mixtă în acest protocol, ci nu există noţiunea de colaborare, ci cooperare. (...) Sigur că era necesar (protocolul -n.r.) În 2009 erau structuri de parchet care nu aveau un reportofon, nu existau echipe de interceptare la structurile de parchet. S-a simţit nevoia de a exista un astfel de protocol si de armoniza procedurile. Nu este vina procurorului că la acel moment interceptările se faceau exclusiv de SRI, asa cum era stabilit de CSAT. La acel moment trebuiau găsite soluţii pentru a ne îndeplini obligaţiile. Acest protocol nu a dat drepturi în plus acestor două instituţii, ci a vrut să creeze practici unitare", a mai spus Kovesi.

Șefa DNA a susținut că nu i-a trimis protocolul lui Traian Băsescu.

„Ca procuror DNA, eu nu i-am trimis acest protocol. Ca atare, nu pot să vă spun că a cunoscut sau nu a cunoscut, pot doar să vă spun că acest protocol nu a fost trimis președintelui în funcție la acea vreme”, a spus Kovesi.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.