Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kurzii refuză să se alăture armatei siriene

YPG kurzi

Forţele Democratice Siriene (FDS, dominate de luptători kurzi) au anunţat miercuri că nu se vor putea alătura armatei siriene înaintea convenirii "unui acord politic care ar recunoaşte şi ar menţine statutul şi structura specifice" forţelor lor, informează AFP potrivit Agerpres

Ministerul apărării de la Damasc a făcut apel în cursul zilei de miercuri la forţele kurde, pe care le-a invitat să se alăture armatei siriene după ofensiva lansată de Turcia pe 9 octombrie în nord-estul Siriei, întreruptă de două acorduri de încetare a focului. De asemenea, ministerul sirian de interne a adresat un apel membrilor poliţiei kurde Assayech de a se alătura poliţiei siriene.

Apelul a fost făcut după cea mai importată desfăşurare de trupe ale regimului sirian din 2012 în regiunile de nord şi nord-est ale ţării, de unde acestea s-au retras după începerea războiului.

Forţele kurde au cerut în cursul lunii octombrie sprijinul regimului de la Damasc pentru fi ajutate să contracareze ofensiva lansată de Turcia pe 9 octombrie, după ce au fost abandonate de SUA, care şi-au dat acordul de facto pentru asaltul armatei turce.

Într-un comunicat de presă separat, liderul FDS Mazloum Abdi a afirmat că forţele sale propuseseră o înţelegere "care să menţină statutul special al FDS în zonele în care sunt prezente". Aceasta ar permite atunci forţelor FDS "să facă parte" din armata siriană, a scris pe Twitter Mazloum Abdi.

Un acord încheiat săptămâna trecută între Turcia şi Rusia, ţară aliată a preşedintelui Assad, a pus capăt ofensivei turce prin retragerea forţelor kurde dintr-o mare parte a regiunilor din nord şi nord-estul Siriei, ceea ce a permis consolidarea prezenţei armatei siriene în această regiune.

Înaintea acestei retrageri şi ca urmare a războiului declanşat în 2011, FDS controla regiuni întinse din nord şi nord-estul ţării, unde instaurase de câţiva ani o autonomie de facto a populaţiei kurde.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.