Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

La adăpostul impunităţii create de Secţia pentru procurori, magistraţii activişti iau la mişto membrii CSM

clovn justitie

Magistraţii activişti, protejaţi disciplinar de Secţia pentru procurori a CSM, duc în derizoriu onoarea şi probitatea profesională, lansând atacuri politice împotriva unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) formulează o cerere publică adresată PSD, pentru a afla dacă două judecătoare din CSM sunt membri ale partidului.

Solicitarea este formulată în bătaie de joc, interdicţia magistraţilor de a fi membri ai unor partide fiind clar stipulată în art. 9 al Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor: "(1) Judecătorii și procurorii nu pot să facă parte din partide sau formațiuni politice și nici să desfășoare sau să participe la activități cu caracter politic."

Gestul AMASP este practic definiţia abaterii disciplinare prevăzute de art. 99, lit. a a Legii 303/2004: " Constituie abateri disciplinare: a) manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu."

Tragerea la răspundere a AMASP este însă puţin probabilă, Secţia pentru procurori a CSM făcându-şi un obicei din a respinge orice acţiuni disciplinare împotriva asociaţiilor profesionale care au devenit adevărate instrumente de presiune politică. Paradoxal, în timp ce denunţă aşa-zise "supraimunităţi" legate de SIIJ, magistraţii activişti beneficiază de propria impunitate în domeniul disciplinar.

AMASP nu este la prima abatare. În 2019, asociaţia a pus în pericol ancheta în cazul Caracal, divulgând informaţii nepublice din dosar, în încercarea de a-i lua apărarea procurorului care a stat cu orele la poarta lui Dincă în loc să procedeze de urgenţă la efectuarea percheziţiei. Procurorul în cauză este şi el membru AMASP. În ciuda evidentelor abateri, Secţia pentru procurori a CSM a respins acţiunea disciplinară. Aceeaşi procurori din CSM, invocând propriile decizii în domeniul disciplinar, denunţă ineficienţa Inspecţiei Judiciare şi cer revocarea inspectorului-şef.

Solicitarea AMASP:

Avand in vedere pozitiile publice ale unor reprezentanti CSM, AMASP a solicitat comunicarea unor informatii publice de catre PSD:

CĂTRE

PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT

Subscrisa, ASOCIAȚIA „MIȘCAREA PENTRU APĂRAREA STATUTULUI PROCURORILOR”, asociație profesională a procurorilor, cu personalitate juridică constatată prin încheierea din 04.10.2018, pronunțată de Judecătoria Pitești - Secția civilă, în dosarul nr.13473/280/PJ/2018, cu sediul în Pitești, str. Nicolae Labiș nr.56, județul Argeș, e-mail forumulprocurorilor@gmail.com,

În conformitate cu dispozițiile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, vă solicităm să ne comunicați dacă doamnele judecător Gabriela Baltag și Evelina Oprina sunt membri ai Partidului Social Democrat, dacă acestea au achitat cotizația la zi, dacă au făcut donații formațiunii politice ori au primit donații din partea acesteia, dacă au întâlniri frecvente cu persoane din conducerea partidului în vederea stabilirii strategiei de comunicare publică.

Precizăm că informațiile privind calitatea de membru de partid sunt informații de interes public, având în vedere funcția de judecător a celor două doamne. Informațiile privind întâlnirile cu reprezentanții partidului sunt, de asemenea, informații necesare pentru a înțelege dacă e vorba de o perpertuă coincidență sau de un real devotament în preluarea de acestea, în alocuțiunile publice, a mesajelor PSD.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.