Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lacune în consultarea publică a cetățenilor

consultare

Consultarea publică în privința actelor normative diferă de la un minister la altul. Aceasta este concluzia la care a ajuns Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) după ce a cercetat un eșantion de acte normative inițiate de ministere de la începutul guvernării.

Redăm mai jos principalele observații ale cercetării, sșa cum au fost ele comunicate de Ministerul pentru Consultare Publică.

Actul normativ supus cel mai des consultării publice este proiectul de Hotărâre de Guvern. Ordinul de Ministru sau proiectele de ordonanțele sunt supuse rar consultării (reamintim că Legea vorbește despre acte normative cu aplicabilitate generală) .

Puține ministere menționează ziua publicării anunțului/textului actului normativ, ca oamenii să știe de la ce moment încep/curg zilele de consultare. Data publicării nefiind întotdeauna specificată, acest lucru poate descuraja societatea civilă să înainteze observații întrucât nu știe dacă se află sau nu în termen!

Majoritatea ministerelor au stabilit termene de 10 zile pentru primirea de propuneri/sugestii de la publicarea anunțului. Două aliniate din Legea nr. 52 vorbesc, pe rând despre: 2) - cu cel puțin 30 de zile lucrătoare înainte de supunerea spre avizare, se va aduce la cunoștința publicului și 4) - cel puțin 10 zile calendaristice (in interiorul celor 30 de la alin 2), în care se primesc propuneri/sugestii în scris.

Deși obligatoriu, nu toate proiectele de acte normative sunt însoțite de o notă de fundamentare/o expunere de motive sau un referat de aprobare.

Nu există o standardizare privind locul afișării informațiilor pe site-urile ministerelor, acestea neregăsindu-se neapărat în secțiunea de „Transparență decizională”, cum ar fi fost de așteptat.

Nu toate ministerele conțin o arhivă a proiectelor de acte normative. Precizăm încă o dată că analiza de față a inclus un eșantion din actele normative afișate în paginile de Internet ale ministerelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.