Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lămuriri de la ENTSO-E - Ce a cauzat uriașa pană de curent din 8 ianuarie

intellinews.com
energie

Avaria din reţeaua de transport a energiei înregistrată în data de 8 ianuarie a fost cauzată de frecvenţa scăzută din zona de nord-vest a Europei, care a provocat întreruperea serviciilor în Franţa şi Italia, în total aproximativ 1,7 GW au fost decuplaţi, pentru a reduce abaterea frecvenţei, se arată într-un comunicat postat vineri pe site-ul Asociaţiei Operatorilor de Transport şi Sistem din Europa - ENTSO-E, notează Agerpres.

Aceste servicii sunt deconectate dacă frecvenţa scade sub un anumit prag. În plus, o capacitate de sprijin de 420 MW şi 60 MW a fost în mod automat activată din zonele sincron din nord şi din Marea Britanie. Aceste contramăsuri au asigurat la ora 14:09 CET limitarea abaterii frecvenţei la o abatere de aproximativ 0,1 Hz în zona de nord-vest, faţă de frecvenţa nominală de 50 Hz.

Citește și: Raportul oficial al Ministerului de Interne îi contrazice pe polițiștii care zic că nu dau amenzi: 36.000 de amenzi, în ultimele 7 zile!

Din cauza frecvenţei ridicate din zona de sud-est a Europei, au fost activate contramăsuri automate şi manuale, în scopul de a stabiliza frecvenţa. Prin urmare, la ora 15:05 CET abaterea frecvenţei în zona de sud-est a putut fi limitată la 0,1 Hz, de la o frecvenţa nominală de 50 Hz.

În data de 8 ianuarie, o zonă din sud-estul regiunii Europei Continentale a fost separată între orele 14: 05 CET şi 15:08 CET de reţeaua interconectată a restului Europei Continentale, fiind înregistrată o cădere temporară de frecvenţă de aproximativ 250 mHz. Stabilitatea sistemului de transport al energiei din majoritatea ţărilor europene nu a fost afectată de avarie, a anunţat Asociaţia Operatorilor de Transport şi Sistem din Europa.

Datorită răspunsului automat al operatorilor de transport din Europa Continentală, s-au restabilit rapid operaţiunile normale. Acţiunile au fost coordonate între operatorii de transport în scopul de a reconecta cele două zone cât mai rapid posibil. Prin urmare, serviciile întrerupte din Italia au putut fi reconectate la ora 14:47 CET, iar în Franţa la ora 14:48 CET. La ora 15:08 CET, ambele zone au fost din nou conectate la reţeaua interconectată din Europa Continentală, a informat Asociaţia Operatorilor de Transport şi Sistem din Europa.

Citește și: Scandalos! Iulian Bulai a luat-o razna! Se folosește de imaginea marelui poet Mihai Eminescu

În data de 8 ianuarie, o avarie în reţeaua de transport al energiei a lăsat fără electricitate mai multe zone din nord-vestul României, a anunţat Transelectrica. "Vineri, 8 ianuarie 2021, la ora 15:05, s-a produs un incident la nivelul reţelei electrice de transport europene interconectate, care a condus la declanşarea mai multor echipamente din reţelele electrice de transport atât din România, cât şi din alte ţări. La nivelul României a fost afectată zona de nord-vest a ţării. Reţeaua Electrică de Transport din România a fost readusă la condiţiile normale de funcţionare în jurul orei 16:00, toţi consumatorii afectaţi fiind realimentaţi în jurul orei 16:45", potrivit Transelectrica.

Cauzele şi condiţiile în care s-a produs acest incident urmau să fie analizate şi identificate la nivelul Asociaţiei Operatorilor de Transport şi Sistem din Europa - ENTSO-E, a precizat Transelectrica.

Comunicatul transmis ulterior de ENTSO-E anunţa că stabilitatea sistemului de transport al energiei din majoritatea ţărilor europene nu a fost afectată de avaria înregistrată vineri după-amiază, între orele 14:05 CET şi 15:08 CET, iar incidentul a fost rezolvat.

ENTSO-E preciza că o zonă din sud-estul regiunii Europei Continentale a fost separată în perioada menţionată de reţeaua interconectată a restului Europei Continentală, fiind înregistrată o cădere temporară de frecvenţă de aproximativ 250 mHz.

Asociaţia a adăugat că a fost demarată o investigaţie asupra cauzelor şi condiţiile în care s-a produs acest incident.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.