Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Landul german Hessa și-a adaptat Constituția la realitățile secolului XXI - Peadepsa cu moartea a fost abolită

blacknews.ro
pedeapsa moartea

Landul german Hessa a abolit pedeapsa cu moartea, o ciudăţenie ce figura încă în Constituţia sa, chiar dacă această pedeapsă este interzisă în Germania, potrivit rezultatelor oficiale publicate joi, relatează AFP preluată de Agerpres.

Alegătorii din bogatul land din vest, unde se află îndeosebi capitala financiară Frankfurt, au trebuit nu numai să aleagă un nou parlament duminica trecută, ci şi să se pronunţe în legătură cu modificările legii lor fundamentale regionale ce datează din 1946.

Primele rezultate provizorii publicate joi de comisia electorală arată că 83,2 % din alegători s-au pronunţat în favoarea abolirii pedepsei cu moartea, care este încă înscrisă în textul Constituţiei, şi 16,7 % împotrivă.

Citește și: Atomica a fost eliberată! Pe cine ar trebui să toarne Elena Udrea

Pedeapsa cu moartea nu era aplicabilă, deoarece Republica Federală a abolit-o pe ansamblul ţării în Constituţia sa din 1949.

În total, alegătorii au aprobat circa cincisprezece modificări din Constituţia lor, referitoare îndeosebi la întărirea drepturilor copilului, egalitatea între bărbaţi şi femei, sau privind protecţia datelor.

Citește și: Surse Coaliția PSD-ALDE intră în ședință! Subiectul care arde

Hessa are acum ''o Constituţie modernă, adaptată realităţilor sec.al XXI-lea'', a reacţionat şeful guvernului landului, conservatorul Volker Bouffier, care s-a clasat pe primul loc la scrutinul de duminică, dar cu o poziţie foarte slăbită.

După reculul sever suferit la alegerile din Hessa, care a urmat după un vot-sancţiune în Bavaria, Angela Merkel a anunţat luni plecarea sa din viaţa politică, la sfârşitul mandatului său în 2021.

Dna Merkel a anunţat de asemenea că nu va mai candida la începutul lui decembrie la preşedinţia Uniunii Creştin-Democrate (CDU), pe care o conduce de 18 ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.