Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laura Codruța Kovesi spune că Inspecția Judiciară e vinovată că a clasat dosarul Microsoft: Replică pentru Tudorel Toader / VIDEO

Inquam Photos / Octav Ganea
kovesi dna

Laura Codruța Kovesi spune că de vină pentru că a trebuit să claseze dosarul Microsoft e Inspecția Judiciară! Conform șefei DNA, care a evitat, la întrebările Digi 24, dacă are vreo vină în acest caz, că IJ este cea care ar fi trebuit să vadă, la controalele pe care le-a efectuat la Direcție, că dosarul Microsoft e în situația de a fi clasat.

”Inspecția Judiciară trebuie să explice de câte ori a făcut controale pe acest dosar. Noi facem mereu controale și, când e cazul, sesizăm Inspecția Judiciară. Nu pot să spun că mai avem astfel de situații. E un caz izolat.”, a spus Kovesi.

Citește și: Kovesi, făcută knock out! Ce plan de PR va aplica pentru a-și salva imaginea

Procurorul șef al DNA spune că nu are de ce să își dea demisia, deși cel mai răsunător dosar al instituției, în care au fost implicați 9 foști miniștri și mai mulți oameni de afaceri și politicieni, a eșuat. În plus, ea i-a răspuns ministrului Justiției, care a acuzat că este "o gravă neglijenţă managerială privind soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil".

”Nu am niciun motiv să îmi dau demisia. Atunci când un dosar se înregistrează la DNA printr-o sesizare, nu este 100% din cazuri posibilitatea să faci rechizitoriu. Sunt situații în care faci rechizitorii, sunt situații în care dai clasări. Rolul procurorului este acela de a administra probe, de a investiga faptele și de a strânge probe în dovedirea vinovăției sau nevinovăției unei persoane. Nu comentez declarațiile ministrului Justiției pentru că nu știu cum a ajuns la aceste concluzii, dacă are la bază. Nu poți să îi reproșezi unui șef de parchet că dă soluții de clasare în dosare. Rolul procurorului e de a administra probe, de a strânge probe.

Citește și: Ce salariu va avea președintele Klaus Iohannis începând cu luna ianuarie! Cât vor încasa și premierul și miniștrii

Ce se poate imputa DNA și procurorului de caz în această situație este că pentru o parte dintre miniștri, deși a obținut un aviz de urmărire penală, a început ancheta la câteva zile după ce faptele s-au prescris. În momentul în care am luat la cunoștință de acastă situație, a fost sesizată Inspecția Judiciară. Ca șef de instituție nu am alte pârghii la îndemână atunci când un procuror greșește. Eu nu pot să aplic sancțiuni, nu pot să cercetez.

Este adevărat că în acest dosar DNA are o culpă prin faptul că un anumit procuror a început urmărirea penală pentru fapte care au fost prescrise. La fel ca în toate situațiile în care procurorii au încălcat legea sau au făcut vicii de procedură am aplicat procedurile legale. Am avut procurori în DNA care au comis fapte penale, care au fost investigați. Am avut procurori care au făcut abateri disciplinare și am sesizat Inspecția Judiciară, în momentul în care am constatat că un procuror a greșit, am sesizat Inspecția Judiciară. Eu alte pârghii legale în astfel de situații nu am la îndemână.

Citește și: Inedit! Ce impozit achită Simona Halep pentru participarea la Australian Open și ce procent revine statului român

Nu suspectez rea intenție, nu am niciun fel de aprecieri până nu am un răspuns din partea Inspecției Judiciare care este obligată să verifice ce s-a întâmplat. Este o situație pe care nu ne-o dorim, nu ne-am dorit-o, cu siguranță poate să arunce o urmă de îndoială asupra a ceea ce fac procurorii DNA, dar este un caz izolat şi nu trebuie să generalizăm. Procurorii din DNA îşi fac treaba, lucrează corect. Nu ştim dacă în acest caz s-a lucrat cu rea credinţă sau nu, pentru că este o cercetare disciplinară în curs. Nu cred că există instituții perfecte care să lucreze cu oameni perfecți. Important este cum te raportezi când ai o problemă.În momentul în care se vor fi finaliza dosarele în instanţă, vom vedea dacă va fi recuperat acest prejudiciu. Nu este adevărat că prejudiciul nu va fi recuperat.

Citește și: Lovitură pentru bugetarii care lucrează în regim part-time: Ce a decis ministrul Muncii.

Sunt cercetată disciplinar pentru că am folosit un ton autoritar cerând să se lucreze la dosarele vechi, cum e acest dosar.”, a spus Laura Codruța Kovesi.

Întrebată dacă are vreo responsabilitate, Kovesi a evitat să dea un răspuns direct, spunând că vrea să relateze cum a fost instrumentat dosarul.

Citește și: Se schimbă legea în cazul circulației fără rovinietă valabilă: Ce s-ar putea decide începând de marți .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.