Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laura Codruța Kövesi: Moldova va primi finanțări considerabile de la bugetul UE în anii următori

AFP
Laura Codruta Kovesi

Reforma justiției și combaterea corupției încă nu sunt realizate pe deplin, însă există progrese bune și palpabile, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în cadrul forumului de afaceri europene EUROSFAT 2023, desfășurat astăzi la Chișinău. La același eveniment, procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, a accentuat necesitatea armonizării legislației Rep. Moldova cu cea a Uniunii Europene în ceea ce privește prevenirea și combaterea corupției și a fraudei, în contextul în care în anii următori Chișinăul va beneficia de finanțări considerabile de la bugetul UE, iar în acest sens este necesar să fie urmăriți posibilii fraudatori, transmite Radio Chișinău.

În contextul pregătirii de aderare la Uniunea Europeană, Rep. Moldova are foarte multe teme pentru acasă de făcut, spune ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, însă în ultimii ani au fost făcut multe eforturi, a adăugat ea. Reforma justiției este în capul mesei și una dintre cele mai complicate măsuri, iar rezultate peste noapte nu pot exista, a declarat ministra.

„Când vorbim despre reforma justiției și lupta împotriva corupției, trebuie să precizăm că e vorba de recomandarea nr. 1 și nr. 3 din cele nouă măsuri față de UE. Chiar dacă poate aceste măsuri încă nu sunt realizate 100%, cum se operează în anumite raportări,  ele sunt în dinamică și afirm cu toată certitudinea că suntem în progrese destul de bune, palpabile”, a spus Veronica Mihailov-Moraru.

Într-un mesaj video transmis în cadrul evenimentului de procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi a subliniat că este necesară armonizarea legislației Rep. Moldova cu cea a Uniunii Europene în ceea ce privește prevenirea și combaterea corupției și a fraudei, în interesele financiare europene.

„Moldova va primi finanțări considerabile de la bugetul UE în anii următori. Este responsabilitatea noastră comună să urmărim posibilii fraudatori cu cea mai mare determinare și eficiență. Trebuie să detectăm mai bine fraudele care aduc atingere intereselor oficiale ale UE și să facem schimb de informații în calitate de parteneri”, a precizat Laura Codruța Kovesi. Prezent la forum, judecătorul de la Tribunalul din Cluj, Cristi Danileț, a accentuat că este necesară să fie asigurată independența justiției.

„Fiecare clasă politică, fiecare politician, care va ajunge la putere, în orice stat, va ajunge mai devreme sau mai târziu să controleze justiția. Și atunci, e nevoie ca justiția să fie protejată de factorul politic. Este ceea ce numim – independența”, a precizat Cristi Danileț.

Directorul de programe în cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, a subliniat, la rândul său, că în reforma justiției nu pot exista scurtături, iar jumătățile de măsură sunt ineficiente, fiind nevoie de curaj pentru a rupe anumite practici din sistem.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.