Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laura Codruța Kovesi anunță anchete de amploare la nivel european! Interviu în presa internațională: ‘Am sprijinul altor procurori europeni’

kovesi

Primul procuror european, Laura Codruța Kovesi, a declarat pentru publicația N1 că slujba ei va fi să investigheze toate acele infracțiuni legate de fraudă, în special frauda financiară, în special cu banii Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că „vom investiga frauda financiară comisă împotriva bugetului UE cu daune mai mari de 10.000 Euro."

„În general, mă voi ocupa de frauda financiară, corupția, infracțiunile cu 'guler' alb”, a spus ea, descriind noua ei slujbă care începe la 1 ianuarie 2021, în cadrul Parchetului European (EPPO).

Într-un interviu cu corespondentul european al N1, Nikola Radisic, Kovesi, fostul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție din România, a spus că „în calitate de procuror șef european treaba mea este să fiu sigur că iau toate măsurile administrative și organizatorice necesare pentru a începe EPPO și pentru a fi sigur că funcționează. Desigur, este o responsabilitate imensă; este o provocare uriașă, deoarece trebuie să găsim un răspuns comun pentru 22 de sisteme judiciare diferite din Europa."

"Am sprijinul altor procurori europeni. Există un procuror european din fiecare stat membru participant. Vom avea procurori europeni delegați. Deci vom fi împreună o echipă puternică. Cred că vom face o treabă foarte bună".

Ea a confirmat că slujba ei va include uciderea jurnaliștilor Daphne Galicia și Ian Kucijak.

„Aceste tipuri de cazuri se află sub jurisdicția noastră. Ar trebui să spun că infracțiunile care au fost comise după 2017 intră sub jurisdicția EPPO. De asemenea, doamna Galicia și dl Kucijak au scris mult despre aceste cazuri, au scris despre legăturile dintre politicieni, oameni de afaceri și cei care comit aceste tipuri de fraude. Au plătit cel mai mare preț pentru aceasta și sper că EPPO va face o treabă excelentă. Vom investiga toate aceste infracțiuni în mod eficient și, în acest fel, îi putem recunoaște pentru efortul lor în dezvoltarea și expunerea acestor crime", a spus ea.

"Bineînțeles că merită. Pentru că rezultatele pe care le-am obținut, împreună cu colegii mei din România, au fost semnificative. Nu numai pentru noi în calitate de procurori, ci pentru întreaga societate", a spus Kovesi pentru N1.

Ea a adăugat că, pe baza experienței sale anterioare, birourile specializate erau excelente, deoarece se putea concentra asupra unor infracțiuni specifice, pe o problemă masivă cu corupția sau criminalitatea organizată.

„Și, în final, ai nevoie de procurori profesioniști foarte curajoși, foarte activi și foarte dedicați slujbei lor”.

Kovesi a spus că este sigură că colegii ei din Balcanii de Vest sunt procurori buni.

"Nu știu dacă sunt independenți sau nu, sau dacă li se permite să-și facă treaba sau nu. Nu pot să comentez pentru că nu știu. Dar sunt sigur că există o mulțime de procurori buni pentru că în activități anterioare am întâlnit o mulțime de procurori și judecători din acele state membre și am văzut că sunt profesioniști ", a adăugat ea.

Kovesi a confirmat că s-a întâlnit cu procurorul public din Serbia, Zagorka Dolovac, dar a adăugat că "nu a fost exact o întâlnire. Ne-am întâlnit la un seminar organizat de Banca Europeană de Investiții cu ocazia Zilei internaționale a anticorupției. Așa că am vorbit pentru o câteva minute. Și am vorbit despre provocările procurorilor.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.