Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laura Codruţa Kovesi cere încă 50 de procurori: 'Încă nu avem suficiente resurse. În opinia mea, nu există nicio ţară curată'

kovesi

Laura Codruţa Kovesi, şefa Parchetului European, instituţie nouă a UE, a declarat într-un interviu că are nevoie de încă cel puţin 50 de anchetatori şi că de la 1 iunie şi până acum au fost înregistrate peste 300 de cazuri, potrivit The Wall Street Journal.

''Încă nu avem suficiente resurse. Avem nevoie de mai mult personal, încă cel puţin 50 de persoane aici, în Luxemburg, pentru a putea avea mai mulţi analişti de caz şi investigatori financiari şi pentru a trata toate cazurile pe care le vom primi. Sper că pentru anul viitor vom primi mai multe resurse. Vom lupta pentru asta'', a spus Kovesi în interviul acordat revistei Risk & Compliance Journal, o publicaţie online a The Wall Street Journal, care a publicat vineri extrase pe site-ul său.

Procurorul-şef european a explicat că a primit mai mulţi bani pentru bugetul Parchetului, dar nu a primit aprobarea de a angaja mai mulţi oameni. ''Şi ce ar trebui să fac, să cumpăr flori pentru birou? Nu, ar trebui să folosim banii într-un mod înţelept. Ar trebui să folosim banii pentru a angaja mai mulţi oameni, pentru că avem nevoie de mai mulţi oameni. Aşa că acum mă aflu în situaţia (în care cer organului decizional al EPPO) să returneze nişte bani (Comisiei Europene) pentru că... nu avem aprobarea de a angaja mai mulţi oameni''.

Kovesi a declarat în interviu că, pe baza regulamentului, Parchetul poate coopera cu oricine are informaţii despre infracţiunile care au fost comise, dacă acestea intră în jurisdicţia sa. ''De exemplu, orice companie privată ne poate trimite rapoarte, informaţii sau plângeri legate de infracţiunile care intră în jurisdicţia EPPO. Avem pe site-ul nostru posibilitatea de a trimite această plângere în cele 22 de limbi ale statelor membre participante''.

În ceea ce priveşte investigaţiile legate de fraudele cu fonduri UE, acestea nu au fost întotdeauna prima prioritate a autorităţilor naţionale. Până acum, a spus procurorul-şef european, am văzut că există discrepanţe uriaşe între statele membre. Avem state membre care au investigat cinci sau şase cazuri într-un an. Alte state membre au investigat sute de cazuri într-un an. ''În opinia mea, nu există nicio ţară curată'', a mai spus oficialul european şi a explicat: ''În acele state membre în care numărul de cazuri nu a fost atât de mare, acest lucru nu înseamnă că acestea sunt curate. Poate că nu au detectat infracţiunile; poate că nu au tratat acest fenomen ca pe o prioritate. Acum, având EPPO, acest lucru se va schimba''.

Procurorul-şef a mai spus că operaţiunile au fost demarate fără procurorii delegaţi de Slovenia. Despre faptul că această ţară întârzie să desemneze procurori pentru EPPO, ea a declarat că reprezintă „o lipsă de cooperare sinceră a autorităţilor slovene”.

„Dacă decizi să iei parte, trebuie să faci lucrurile să funcţioneze, nu să le complici. Acum, trebuie să fim creativi şi să găsim soluţii pentru cum să anchetăm cazuri din Slovenia. Este evident că nu putem ancheta toate cazurile din Slovenia. Avem un procuror european pentru Slovenia, dar nu se poate ocupa de toate investigaţiile care vor fi în Slovenia. Asta înseamnă că vom avea anumite cazuri care vor fi puse în raft, iar EPPO nu a fost înfiinţat pentru a pune cazuri în raft”.

Kövesi a subliniat că EPPO a mai primit bani, bugetul reprezentând „o provocare imensă”, însă nu şi permisiunea de a angaja mai mulţi oameni. „Trebuie să folosim banii într-un mod inteligent. Sunt două viziuni: una a diplomaţilor - să începem, să vedem, să luăm pas cu pas -, dar asta este în conflict cu viziunea procurorilor, pentru că toţi vrem să facem o treabă bună şi ştim ce ne trebuie pentru asta. Avem nevoie de un buget satisfăcător pentru a avea resurse suficiente. Încă nu avem suficiente resurse. Mai avem nevoie de personal, cel puţin 50 de oameni în plus, aici, la Luxembourg, pentru a avea mai mulţi analişti de caz şi investigatori financiari care să gestioneze cazurile pe care le vom primi. Să sperăm că la anul vom avea mai multe resurse. Vom lupta pentru asta”.

Întrebată când va fi făcut public primul caz al EPPO, Kövesi a răspuns: „Am înregistrat deja peste 300 de cazuri. Unele sunt în fază incipientă, unele nu se află chiar la început. Este foarte dificil după două săptămâni de funcţionare să estimez, dar sper că până la finalul anului vom avea prima punere sub acuzare”.

EPPO va investiga infracţiuni precum corupţia, frauda cu TVA sau utilizarea abuzivă a fondurilor de redresare post-COVID-19. Cu misiunea de a supraveghea utilizarea fondurilor UE, Parchetul European va urmări în justiţie companiile şi persoanele fizice folosind legile şi sistemele judiciare ale celor 22 de state membre care au optat să participe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.