Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laura Codruța Kovesi dă lovitura în Croația: zece cetățeni, printre care și doi primari, vizați într-un dosar de corupție

media.radiochisinau.md
Laura Codruta Kovesi

Parchetul European (EPPO) din Zagreb a depus miercuri, 25 mai, un rechizitoriu împotriva a 10 cetățeni croați, printre care se numără primarii din Nova Gradiška și Velika Gorica.

Toate cele patru cazuri sunt legate de proiecte de construcții în valoare totală de 22,6 milioane de euro, iar prejudiciul adus bugetului UE a fost în mare parte prevenit „datorită eficacității anchetatorilor”, arată EPPO.

„Primarul din Nova Gradiška ar fi acceptat două mite în valoare de 15 000 EUR în schimbul manipulării procedurilor de achiziții publice pentru a obține atribuirea a două proiecte de construcții, și anume un centru de reciclare și o centrală solară. Primul proiect a fost evaluat la 900 000 EUR, din care suma de 562 000 EUR a fost finanțată de Fondul de coeziune al Uniunii Europene, iar valoarea celui de-al doilea proiect a fost de 700 000 EUR, din care 85 % a fost finanțată de Fondul european de dezvoltare regională”, se arată într-un comunicat EPPO.

Construcția centrului de reciclare a fost acordată omului de afaceri croat care a plătit mita, susțin procurorii.

„Astfel, a fost cauzat un prejudiciu de 53 000 de euro Fondului European de Coeziune și un prejudiciu de 32 500 de euro orașului Nova Gradiška. În ceea ce privește construcția centralei solare, deși s-au întreprins toate acțiunile necesare pentru a se lua o decizie în ceea ce privește selectarea societății omului de afaceri croat, această decizie nu a fost luată din cauza arestării tuturor persoanelor acuzate implicate. Cinci din cei zece acuzați au fost, de asemenea, implicați în aceste două cazuri de corupție și au ajutat la acordarea mitei, au abuzat de poziția lor și sunt acuzați de favoritism ilegal.”

„Același om de afaceri din primele două cazuri apare și în al treilea și al patrulea. De data aceasta, el colaborează cu primarul din Velika Gorica pentru un proiect de construcție a unei stații de epurare a apelor uzate și a unui sistem de management de supraveghere, precum și pentru renovarea sistemului de iluminat public. În ambele cazuri, el a avut o înțelegere cu primarul din Velika Gorica ca acesta din urmă să se asigure că ambele proiecte vor fi atribuite companiei omului de afaceri. Proiectul de construcție a unei stații de epurare a apelor uzate și a unui sistem de gestionare a supravegherii a fost evaluat la 14 milioane de euro, din care Fondul de coeziune al Uniunii Europene a finanțat 67,34%, iar valoarea proiectului de renovare a sistemului de iluminat public a fost de 7 milioane de euro și a fost cofinanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională. În ceea ce privește ambele proiecte, deși au fost luate toate măsurile necesare în cadrul procesului de achiziții publice pentru a selecta societatea omului de afaceri croat, această decizie nu a fost luată din cauza arestării tuturor celor cinci persoane acuzate”, concluzionează EPPO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.