Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laurențiu Rebega (Pro România) îl critică pe Emmanuel Macron după discursul din Parlamentul European

arhiva personala
Laurentiu Rebega

Europarlamentarul Pro România Laurențiu Rebega se declară nemulțumit de discursul de ieri al președintelui Franței în Parlamentul European. Într-o postare pe blogul personal, Rebega spune că ”că tânărul președinte francez a vorbit mai mult din punctul său personal de vedere, decât ca reprezentant al francezilor, sau al europenilor, în general. Desigur, un mare om politic este cel care intuiește cu o clipă mai devreme încotro se îndreaptă societatea, dar, din păcate, discursul lui Emmanuel Macron pare mai degrabă wishful thinking decât o intuiție rațională și realistă. Da, președintele Franței este tânăr, carismatic și entuziast. Dar pare cumva suspect să faci afirmații categorice în nume propriu și apoi, după câteva minute, să condamni autoritarismul!”.

Să ne amintim, adaugă Rebega, că, imediat ce a câștigat alegerile, Emmanuel Macron a lansat o serie de propuneri de reformă a Uniunii Europene. ”Am spus, atunci, că președintele Franței are ambiția de a deveni liderul european de facto în dauna Angelei Merkel – aflată înaintea unor alegeri dificile. Iată că, acum, când poziția de cancelar a lui Merkel este slăbită, Emmanuel Macron reia ofensiva de preluare a puterii simbolice în Uniunea Europeană. A fi ambițios nu este un păcat în sine. Dar cu condiția ca ambiția personală să fie canalizată în direcția fericirii celorlalți”, explică europarlamentarul Pro România, conform unui comunicat remis ȘTIRIPESURSE.RO.

Mai departe, Rebega analizează discursul lui Macron din plenul de la Strasbourg:

”În primul rând, vrea o „suveranitate reinventată”. Nu este foarte clar ce înseamnă asta. Pe de o parte, ni se spune că, prin creșterea integrării, va crește suveranitatea de ansamblu a Uniunii Europene. Ok! Dar, pe de altă parte, ni se vorbește despre o Europă cu două viteze. Asta înseamnă că vor fi două feluri de suveranitate?

În fine, ni se spune că trebuie să întărim democrația în fața ispitei autoritarismului. De fapt, aici, Macron îi arată cu degetul pe cei care refuză liberalizarea politicii de imigrare. Președintele Franței pare că pleacă de la premiza că, în toată Europa, toți cetățenii doresc cu ardoare să primească cât mai mulți imigranți și numai doi-trei lideri autoritari, „iliberali”, le refuză cetățenilor cu îndârjire această „fericire”. Dacă e să fim democrați, așa cum vrea domnul Macron, atunci ar trebui să-i lăsăm pe cetățeni să decidă, prin referendum, cum să procedeze cu refugiații. Sondajele de până acum arată că, în toate țările Uniunii, există o puternică respingere a ideii de a primi refugiați”.

Concluziile europarlamentarului Pro România nu sunt deloc măgulitoare la adresa lui Macron: ”Una peste alta, discursul președintelui francez mi s-a părut găunos și heirupist. A fost, însă, un bun exercițiu de imagine. Ca să ne convingă, după cum bine observa cineva din sală, domnul Macron ar trebui să rezolve, mai întâi, cu succes, marile probleme ale Franței și abia apoi să dea lecții Europei”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.