Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lăzăroiu: Klaus Iohannis construiește o mare coaliție PSD-PNL

Fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu consideră că presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, este interesat să formeze din 2017 o largă majoritate PSD-PNL prin care să impună reforme și sa-si asigure al doilea mandat prezidential.

"(...) Actualul președinte este interesat în construirea unei mari coaliții, PNL-PSD, după alegerile parlamentare din 2016, care să înceapă schimbările în educație, administrație, sănătate, marile companii de stat. Controlul, așa cum am scris, va fi prin liderii celor două partide, iar parlamentarii, aleși pe listă, vor constitui doar o masă de manevră (...) Concomitent, prin liderii PSD și PNL, Iohannis obligă și partidele mari să se schimbe la față, așa încât atunci când vor începe guvernarea marii coaliții din 2017, să poată fi cât mai credibile. Cine a crezut că apariția simultană a aceluiași set de criterii de integritate și în PSD și în PNL este doar o coincidență e naiv. Se vede clar coordonarea", spune Lăzăroiu intr-o analiza publicata in politicscan.ro.

Potrivit acestuia Klaus Iohannis ar dori urmatorul scenariu: "PNL și PSD să însumeze, după scrutinul parlamentar, aproximativ 70% din viitorul Parlament, iar restul partidelor mici, exceptând UDMR, să nu depășească 20%. De asemenea, Iohannis are nevoie ca PNL și PSD să rămână de mărimi aproximativ egale, așa încât să nu apară o competiție inutilă între cele două partide în timpul guvernării, așa cum s-a întâmplat cu Alianța D.A. între 2005-2007".

"E clar că Iohannis nu poate să conducă marile reforme în anii următori fără să-și vadă și propriile interese politice, iar interesul lui este câștigarea unui nou mandat. Pentru el e mult mai ușor deci să facă principalul contra-candidat (care nu poate fi decât de la PSD) părtaș la costurile politice ale reformelor. E un calcul firesc și, dacă stai să te gândești, și el servește scopului final al reformei. Pentru că Iohannis ar fi putut opta la fel de bine în 2017 pentru un guvern majoritar în jurul PNL, dar care să nu miște un deget în sectoarele care au nevoie de modernizare rapidă și să amâne aceste măsuri costisitoare pentru al doilea mandat al actualului președinte", conchide Sebastian Lăzăroiu.

Vezi si: Incident la vânătoarea de la Balc a lui Ion Țiriac: Au sosit echipajele de poliție

Vezi si: Sute de români protestează împotriva Norvegiei la București. Care e nemulțumirea/ foto

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.