Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legalizarea relației între homosexuali a picat în Senat. Cum au jucat PSD și ALDE cartea LGBTQ

breaking news stiripesurse.ro

Senatorii au respins, luni, două proiecte de lege care prevedeau că persoanele de același sex (lesbiene, homosexuali, bisexuali și transgen) puteau încheia un parteneriat civil în scopul organizării vieții comune ca familie, potrivit Mediafax. Legile au fost respinse în contextul în care anul trecut a picat referendumul pentru interzicerea căsătoriilor între persoane de același sex. Deputații vor avea ultimul cuvânt de spus.

Cele două proiecte au fost asumate, la vremea depunerii acestora, anul trecut, de PSD și ALDE.

Cum au apărut ele?

PSD a susținut modificarea Constituției prin modificarea definiției familiei ca fiind căsătoria între „bărbat și femeie”, spre deosebire de căsătoria „între soți” așa cum este în prezent. La acea vreme, coaliția de guvernare a susținut că, la pachet cu revizuirea Constituției, să li se ofere homosexualilor şi lesbienelor, drept compensaţie, posibilitatea de legalizare a concubinajului printr-un „parteneriat civil”.

Acum, cele două proiecte au fost respinse după ce și referendumul a picat.

Cele mai multe pentru respingere au venit de la PSD.

De aceste proiecte ar fi beneficiat comunitatea LGBTQ care se referă la lesbiene, homosexuali, bisexuali și transgen.

„Parteneriatul civil reprezintă uniunea liber consimţită între două persoane, încheiat în condiţiile legii”, prevede proiectul.

Astfel, noţiunea de parteneriat civil este definită în proiect drept „uniunea dintre două persoane de sex diferit sau de acelaşi sex prin declararea sa în faţa ofiţerului de stare civilă în scopul organizării vieţii private comune şi a gospodăririi împreună”, prevedea proiectul de lege inițiat de deputații Andrei Gerea și Ion Popa.

O altă prevedere a inițiativei ALDE arăta că partenerii aveau obligația să întrețină copiii celuilalt partener. Parteneriatul civil înceta prin decesul sau declararea judecătorească a morţii unuia dintre parteneri. Acesta se putea desface prin decizia unilaterală a unuia dintre parteneri consemnată în scris de către ofiţerul de stare civilă.

Spre deosebire de propunerea legislativă a lui Florin Manole şi Ovidiu Raeţchi, proiectul ALDE prevede folosirea unui interpret autorizat, în cazul în care parteneriatul civil este încheiat între cetăţeni străini sau persoane surdomute.

Senatorii au respins, însă, și proiectul de lege al deputaților Florin Manole și Ovidiu Raețchi, împreună cu colegi din USR și UDMR, cu privire la parteneriatul civil.

”Nu putem trece peste cerințele Curții Europene a Drepturilor Omului care ne obligă să oferim tuturor cuplurilor o recunoaștere și protecție legală a relației lor și să respectăm dreptul fundamental la viață privată. Nu putem să ignorăm drepturile și nevoile copiilor născuți în afara căsătoriei. Proiectul de lege este benefic tuturor persoanelor care au ales să nu se căsătorească, dar trăiesc împreună, ca soț și soție, de ani și zeci de ani. Legea parteneriatului civil oferă o formă de protecție și partenerilor de același sex, punând capăt unei discriminări și marginalizări pe care românii au demonstrat recent că o resping”, spune senatorul USR Vlad Alexandrescu, unul dintre inițiatorii proiectului de lege.

Camera Deputaților este for decizional.

Citește și: INCIDENT cu Valer Dorneanu, în aeroportul din Frankfurt: A fost nevoie de intervenția POLIȚIEI - FOTO .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.