Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legătura dintre credință și vindecare este dovedită științific

spitalul sfantul sava
Spitalulul de Recuperare Medicala Sfântul Sava

Evoluția favorabilă a pacienților care cred în Dumnezeu este un subiect care se dezbate de ani de zile, inclusiv la nivel științific. Uneori, evoluția este pusă pe seama unei atitudini optimiste, a speranței pe care anumiți pacienți o dezvoltă pe parcursul bolii.

Există explicații medicale, științifice, care arată cum hormonii de stres dăunează sănătății, în timp ce hormonii fericirii grăbesc procesul de vindecare a unei boli. Gândurile pozitive influențează benefic funcționarea creierului și a sistemului endocrin.

Renumitul prof. dr. Vlad Alexandru Ciurea, medic chirurg neurolog, vorbește adesea despre legătura dintre Dumnezu și actul medical: ”Să te rogi la Dumnezeu, este cea mai bună soluție, în momentele grele, de intervenții chirurgicale”.

Gândirea pozitivă, gesturile umanitare ne ajută să îmbunătățim sistemul imunitar

Prof. dr. Constantin Dulcan spune că ”atunci când un om este descurajat, supărat, sistemul său imunitar funcționează deficitar și devine vulnerabil în fața bolii. Gândirea pozitivă, gesturile umanitare, de sprijin față de semenii noștri, ne ajută să îmbunătățim sistemul imunitar.

Este important să avem credință. Isus spunea: ”Credința ta te-a vindecat”, deși putea să spună Eu te-am vindecat”, a explicat prf. dr. Dulcan într-un reprotaj pentru ”Observatorul” Antenei 1.

Academicianul dr. Leon Dănăilă, de asemenea, reputat medic neurochirurg, afirmă, la rândul său că ”rugăciunea și credința în Dumnezeu au rolul de a vindeca sufletul, iar spitalul are rolul de a vindeca trupul. Sunt două entități care au legătură profundă. Nimic nu este întâmplător în organismul nostru.”

Rugăciune înainte de operații

Prof. dr. Vlad Ciurea se roagă întotdeauna înainte și în timpul intervențiilor chirurgicale atât de dificile pe care le realizează: ”Tot timpul mă rog, căci fără această credință, cei care practică medicina, nu o pot controla în totalitate. Cu credință, poți alina suferința pacientului”.

Științific, s-a dovedit că stările de furie declanșează în creier un sistem de alarmă transmis organismului, iar în urma acestor semnale, glandele suprarenale eliberează adrenalină și cortizol, care sunt principalii hormoni ai stresului.

Dacă acești hormoni au valori crescute în mod curent, pot slăbi sistemul imunitar și pot favoriza apariția bolilor. La polul opus, se află hormonii fericirii, cu rol important în orice proces de vindecare.

Studii medicale care arată că în timpul rugăciunii serotonina și dopamina își cresc valorile

Psihologul Alina Ion, fondatoare și manager al Spitalului de Recuperare Medicală ”Sfântul Sava”, din Pantelimon, Ilfov, adaugă că ”sunt studii medicale care atestă că în timpul rugăciunii, cu credință, serotonina și dopamina își cresc valorile, ceea ce ajută în procesul de vindecare”. Alina Ion subliniază că optimismul, care sprijină sistemul imunitar, înseamnă, de fapt, iertare, împăcare, fericire.

În completarea specialiștilor, vine și opinia preotului Constantin Necula. ”Omul credincios este mai optimist, îi încurajează și pe medici să-l vindece, și pe cei din jurul său, dar, sigur, este important să respecți recomandările medicilor”.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.