Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cea mai dură lege privind imigrația intră în vigoare în SUA: prevederi aspre împotriva migranților

migranți chinezi către sua

Curtea Supremă din SUA permite, deocamdată, intrarea în vigoare a unei legi de imigrare din Texas, intitulată „SB4”, informează ABC News. Această lege a imigrației ar fi printre cele mai stricte din SUA, notează sursa citată.

Curtea Supremă a SUA a respins o cerere a administrației Biden de a interveni și de a menține legea strictă a imigrației din Texas, cunoscută sub numele de „SB 4”, în așteptare, în timp ce aceasta este contestată în instanțele inferioare.

Legea încalcă Constituţia SUA şi legislaţia federală prin faptul că interferează cu puterea guvernului SUA de a reglementa imigraţia, a argumentat administraţia Biden.

Administraţia ceruse de urgenţă judecătorilor să suspende cât timp se judecă încă apelurile în instanţele inferioare un ordin judecătoresc ce ar fi permis intrarea în vigoare a legii texane, scrie Reuters, potrivit News.ro.

Curtea Supremă a SUA are o majoritate conservatoare de 6-3, iar cei trei judecători liberali ai săi au avut marţi opinii divergente faţă de colegii conservatori. Judecătoarea Sonia Sotomayor, într-o opinie divergentă căreia i s-a alăturat şi colega sa liberală Ketanji Brown Jackson, a declarat că hotărârea Curţii Supreme ar invita la "continuarea haosului şi a crizei în aplicarea legii imigraţiei". Judecătoarea liberală Elena Kagan a scris şi ea o opinie separată.

Ce prevede legea?

Legea ar autoriza autoritățile locale și de stat să aresteze migranții pe care îi suspectează că au intrat ilegal în stat. De asemenea, ar da judecătorilor puterea de a ordona ca migranții să fie transportați într-un port de intrare și returnați în Mexic, indiferent de țara lor de origine.

Administrația Biden a susținut că legea imigrației este responsabilitatea exclusivă a Guvernului federal și nu a jurisdicțiilor locale, așa cum se prevede în Constituție. „Această Curte a recunoscut de mult timp că reglementarea intrării și îndepărtării non-cetățenilor este inseparabil împletită cu conduita relațiilor externe și, prin urmare, este învestită exclusiv Guvernului Federal”, a explicat administrația într-un dosar la Curtea Supremă a SUA la începutul acestei luni.

Guvernatorul Texasului, Greg Abbott, a semnat în decembrie anul trecut legea, cunoscută sub numele de SB 4, care autorizează forţele de ordine ale statului să aresteze persoanele suspectate că au intrat ilegal în Statele Unite, acordând astfel poliţiştilor locali puteri delegate de mult timp guvernului american. Abbott a declarat că legea este necesară din cauza eşecului administraţiei Biden de a aplica legile federale care incriminează intrarea sau reintrarea ilegală, declarând într-o conferinţă de presă din 18 decembrie că "lipsa deliberată de acţiune a lui Biden a lăsat Texasul să se descurce singur".

Modul în care preşedintele democrat a gestionat numărul record de imigranţi prinşi trecând ilegal frontiera dintre SUA şi Mexic în timpul preşedinţiei sale a atras critici dure din partea republicanilor. Abbott şi alţi republicani au declarat că Biden ar fi trebuit să păstreze politicile restrictive ale fostului preşedinte Donald Trump, candidatul partidului lor care va fi din nou rivalul lui Biden la alegerile prezidenţiale americane din 5 noiembrie.

Legea texană face din intrarea sau reintrarea ilegală în Texas o infracţiune de stat, cu pedepse cuprinse între 180 de zile de închisoare şi 20 de ani de închisoare. Conform acesteia, judecătorii magistraţi din Texas vor fi obligaţi să ordone migranţilor să se întoarcă în Mexic, cu pedepse de până la 20 de ani pentru cei care refuză să se conformeze.

Argumentele statului Texas

Între timp, statul american Texas a susținut că este în dreptul său de a aresta migranți, deoarece SB 4 este aplicabil în temeiul Clauzei Războiului de Stat din Constituție, care permite statelor să acționeze atunci când este „de fapt invadat sau într-un pericol iminent încât nu admite o întârziere”.

Avertismentul judecătoarei Sonia Sotomayor

Judecătoarea Sonia Sotomayor, într-un act de disidență la care se alătură judecătorului Ketanji Brown Jackson, a declarat, marți, că decizia „invită la continuarea haosului și a crizei în aplicarea legii în domeniul imigrației”.

„Texasul își poate aplica imediat propria lege, care impune răspunderea penală miilor de non-cetățeni și impune mutarea lor în Mexic”, a scris Sotomayor. „Această lege va perturba relațiile externe sensibile, va zădărnici protecția persoanelor care fug de persecuție, va împiedica eforturile federale active de aplicare a legii, va submina capacitatea agențiilor federale de a detecta și monitoriza amenințările iminente de securitate și va descuraja necetățenii să raporteze abuzuri sau traficul”.

Judecătoarea Sonia Sotomayor: „Curtea dă undă verde unei legi care va răsturna echilibrul de putere de lungă durată”

„Curtea dă undă verde unei legi care va răsturna echilibrul de putere federal-stat de lungă durată și va semăna haos, atunci când singura instanță care a luat în considerare legea a concluzionat că este probabil neconstituțională”, a continuat ea.

„Această lege implică probleme serioase, care fac obiectul unei dezbateri politice în curs de desfășurare, iar noua schemă a Texasului necesită o analiză atentă și motivată în instanțe pentru a determina ce dispoziții pot fi neconstituționale.

Deși Curtea nu își exprimă astăzi nicio opinie asupra faptului că legea din Texas este constituțională și, în schimb, ține cont de gestionarea procesului de către o instanță inferioară. Curtea de Apel a abuzat de puterea sa de apreciere introducând o suspendare administrativă nemotivată și nedeterminată, care a modificat status quo-ul. Această instanță rămâne inactivă" , a mai adăugat Sotomayor.

Parcursul

Departamentul de Justiţie a intentat un proces în ianuarie pentru a bloca măsura, care trebuia iniţial să intre în vigoare la 5 martie. Avocaţii administraţiei Biden au argumentat că aceasta încalcă legislaţia federală şi prevederile constituţionale care conferă guvernului american puterea de a reglementa comerţul cu ţările străine şi între state şi încalcă un precedent al Curţii Supreme din 2012.

La 29 februarie, judecătorul districtual american David Ezra, cu sediul în Texas, a dat dreptate administraţiei şi a fost de acord să blocheze în mod preliminar aplicarea legii de către oficialii texani, afirmând că aceasta "ameninţă noţiunea fundamentală conform căreia Statele Unite trebuie să reglementeze imigraţia pe o singură voce".

Dar o curte de apel din New Orleans a suspendat decizia lui Ezra într-un ordin care ar fi permis ca legea texană să intre în vigoare la 10 martie, ceea ce a determinat administraţia să depună o solicitare de urgenţă la Curtea Supremă.

Judecătorul Samuel Alito, care se ocupă de anumite chestiuni de urgenţă care implică cazuri dintr-un grup de state, inclusiv Texas, a oprit, la 4 martie, intrarea în vigoare a hotărârii curţii de apel din cel de-al cincilea circuit - şi, prin urmare, a legii -, acordând Curţii Supreme mai mult timp pentru a analiza chestiunea.

Imigrația, o temă extrem de sensibilă în campanie

Texasul a aplicat o serie de măsuri pentru a descuraja persoanele care trec ilegal frontiera în cadrul operaţiunii sale "Lone Star", desfăşurând inclusiv trupe ale Gărzii Naţionale la graniţă, blocând trecerea cu sârmă ghimpată şi instalând bariere plutitoare pe o porţiune din Rio Grande.

În februarie, republicanii au dat peste cap un acord bipartizan din Senat care ar fi consolidat securitatea la frontieră şi ar fi înăsprit legile privind imigraţia, după ce Trump a făcut presiuni asupra membrilor partidului său ca să îl respingă.

Biden a declarat că vina pentru eşecul proiectului de lege aparţine legislatorilor republicani care au cedat presiunilor politice din partea lui Trump. Republicanul ar fi fost deranjat că acordul i-ar fi făcut "rău din punct de vedere politic", a susţinut Biden.

Sondaje de la începutul lunii martie au arătat că mulţi alegători sunt alarmaţi de situaţia de la graniţă. Mulţi au numit-o principala lor problemă la vot.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.